Region Vijesti

Popov: Jedino funkcioniše “srpsko-albansko bratsvo u kriminalu”

Direktor nevladine organizacije Centar za regionalizam iz Novog Sada Aleksandar Popov kaže da duž administrativne linije koja dijeli Kosovo od Srbije jedino besprijekorno funkcioniše “srpsko-albansko bratstvo u kriminalu“, kada je riječ o nelegalnoj trovini raznom robom.

To je osnovni razlog zbog kojeg ni srpskom, niti albanskom establišmentu ne odgovara da se riješe problemi u evidentiranju robom kojom se trguje u toj oblasti“, rekao je Popov.

On je najavio realizaciju projekta Centra za regionalizam, koji će se baviti evidencijom prometa robe na graničnim prelazima s Kosovom.

Namjera je da realizacijom projekta utvrdimo koliko je u toku poslijednjih pet godina srpska carina evidentirala robe, a koliko carina Kosova. Jedno je, međutim, već sad jasno, a to je da od nelegalne trgovine u toj sivoj zoni najviše štete trpi budžet Srbije“, naveo je Popov.

Projekat Centra za reginalizam “Sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala” biće realizovan uz podršku Evropske unije, a sprovodiće ga eksperti iz Beograda i Prištine.

 

Srna/Informer.ba