BiH Udarno Vijesti

Porezna uprava F BiH u kontroli zakonitog organiziranja novogodišnjeg programa

Porezna uprava Federacije BiH podsjeća sve organizatore novogodišnjeg programa da na vrijeme izvrše pripreme za organiziranje proslave Nove godine, odnosno priređivanje estradnog programa u skladu sa zakonom da ne bi doveli u pitanje realizaciju tog projekta.

Uoči novogodišnjih praznika, inspektori Porezne uprave na području Federacije BiH izvršit će kontrolu ugostiteljskih objekata u kojima se organizuju zabavne priredbe (estradni program, odnosno muzika uživo). Porezni inspektori kontrolirat će sklopljene ugovore o autorskom djelu između organizatora estradnog programa i izvođača, te provjeravati da li su ugovoreni iznosi autorskog honorara-naknada za izvođenje programa realni“, ističe se u saopćenju za javnost Porezne uprave Federacije BiH.

Također, u skladu s kantonalnim propisima, provodit će se kontrola ispravno obračunate i uplaćene komunalne takse za izvođenje ‘žive‘ muzike.

I u prvim danima Nove godine inspektori i druge ovlaštene službene osobe Porezne uprave izvršit će nadzor da li su organizatori estradnog programa ispunili svoju obavezu obračuna, obustave i uplate poreza na dohodak (poreza po odbitku) prilikom svake isplate autorskog honorara izvođačima.

U svim slučajevima nepoštivanja zakona, inspektori će na licu mjesta izdavati prekršajne naloge te kod organizatora estradnog programa provesti cjelovit nadzor nad zakonitošću poslovanja.

Prilikom kontrole zakonitog organizovanja estradnog programa Porezna uprava FBiH će u svim slučajevima izvršiti i poštivanja odredbi Zakona o fiskalnim sistemima u FBiH.

 

Fena/Informer.ba