BiH Udarno Vijesti

Porod na cesti: Mostarka rodila zdravog sina u vozilu Hitne pomoći

Morali smo puno improvizirati, sve se dogodilo brzo, a kola Hitne pomoći se nisu zaustavljala jer smo željeli što prije doći u bolnicu‘, govori dr. Krešimir Puljić koji je zajedno s tehničarom porodio Slađanu Mihalić u kolima Hitne pomoći na putu prema SKB Mostar, piše Večernji list.

Slađanin muž je pozvao Hitnu i zamolio ih da prebace njegovu ženu u bolnicu jer je dobila trudove. Porodica Mihalić živi u selu Đubrani, oko 20 minuta vožnje od Mostara.

Inače, moglo se dogoditi i da ne stignemo otići po ženu, ali kako su obje hitne pomoći bile slobodne odlučili smo krenuti po rodilju. Tek na putu prema selu smo vidjeli kakav je put, kako na nekim dijelovima uopće nema asfalta i kako će biti teško vratiti se‘, govori dr. Puljić.

Prava drama je počela pet minuta nakon što je Hitna krenula prema mostarskoj bolnici.

Ženi je iznenada pukao vodenjak, vidjeli smo kako nema vremena i kako će roditi u vozilu. Svemu je doprinio i loš put. Već deset minuta od polaska prema bolnici imali smo novorođenče u rukama. Prerezali smo pupčanu vrpcu, s dva peana (hvataljke) zatvorili pupčanu vrpcu. Ja sam još uzeo cjevčicu od infuzije, prerezao je i učinio prohodnost dišnih puteva u bebe. Sve je bilo gotovo u roku deset minuta od kako smo od kuće Mihalića krenuli prema SKB Mostar. Na kraju smo majku i dijete dovezli u mostarsku bolnicu, gdje su ostali na porodiljnom odjelu’, rekao je dr. Puljić.

Kao mladi ljekar Krešimir Puljić prisustvovao je porodima, neke čak i sam obavio, ali nikada u kolima Hitne pomoći i to u ovakvim uvjetima.

Ovdje govorimo o uvjetima koji nisu sterilni, nismo imali potrebnu opremu i zadovoljan sam što je sve na kraju ispalo kako treba‘, zaključuje on.

Slađana i beba bi danas trebali izaći iz bolnice. Ovo je peto dijete u porodici Mihalić i kako je jučer rekla Slađana, još uvijek njezin sin nije dobio ime.

O tome ćemo odlučiti u idućih nekoliko dana. Važno je da je sada prošlo sve kako treba i da smo beba i ja dobro‘, rekla je jučer majka Slađana. Ističe kako se ni ona nije nadala da će roditi ovako brzo, a ni na kraj pameti joj nije bilo da će peto dijete roditi u kolima Hitne pomoći.

Muž je pozvao Hitnu pomoć, a svakako nisam očekivala da će se sve dogoditi tako brzo. Zahvalni smo ekipi koja je brzo intervenisala i koja je znala šta treba raditi u ovoj izvanrednoj okolnosti‘, zaključuje Slađana.

Inače, kako se saznaje, zadnji ovakav slučaj se dogodio prije pet godina. Na kraju je kako kažu ljekari važno da priča ima sretan završetak, piše Večernji list.

 

Foto: Braco Selimović/Informer.ba