Region Udarno Vijesti

Porodica Ikanović doživjela neugodno iskustvo u Zadru: Za dan u bolnici platili 1.100 eura

Huse Ikanović tvrdi da su mu sinu dali dvije infuzije i četiri čepića te mu nepotrebno slikali pluća

Huse Ikanović, porijeklom iz Bihaća, a koji živi u Švicarskoj, godišnji odmor proveo je u Zadru. Umjesto da mu boravak na moru ostane u lijepom sjećanju, Ikanović je, kako kaže, doživio neugodno iskustvo zbog kojeg će razmisliti hoće li ikada više odmor provesti u Hrvatskoj.

Njegov šestogodišnji sin dobio je visoku temperaturu te ga je Huse odveo u zadarsku Opću bolnicu.

Loši uvjeti

Dočekani smo neljubazno, nije bilo klime, uslovi su bili nikakvi. Dijete su zadržali na Dječijem odjelu te mu dali jednu infuziji i čepić protiv temperature. Noć je bila kao godina, osoblje je bilo drsko, ljutito su odgovarali na naša pitanja. Sutradan je sinu bilo bolje i temperatura je pala na 37,8 stepeni, ali mu doktorica nije dala da napusti bolnicu. Kada sam izašao vani, čuo sam jednu majku iz Zadra kojoj je ta doktorica rekla da temperatura od 39,8 stepeni, koju je imalo njeno dijete, nije ništa strašno. Tada sam shvatio da nešto nije uredu i da me žele iskoristiti zato što sam iz Švicarske” – kaže Ikanović.

Prema svojoj odluci, doktorici je rekao da želi sina odvesti iz bolnice.

Prevelik račun

Bila je drska, rekla mi je da sam odgovoran za dijete, da se moram potpisati… Pristao sam, jer sam vidio da djetetu nije ništa. Tada su mi dali račun koji sam morao platiti, a djetetu nisu htjeli izvaditi iglu za infuziju dok nisam dao novac. Račun za dvije infuzije i četiri čepića te nepotrebno slikanje pluća iznosio je 1.100 eura. To je bilo previše” – kaže Ikanović, koji želi da mu bolnica vrati novac, jer smatra da je prevaren i oštećen.

Tvrdi da je zbog svog lošeg iskustva dao izjavu na lokalnoj televiziji, ali ovaj prilog nije nikada objavljen.

Državni cjenovnik

Ikanovići bi novac mogli naplatiti od švicarskog osiguranja ako dokažu da su troškovi doista bili toliki i ako postoji sporazum s Hrvatskom. Komentar o ovom slučaju jučer smo potražili i u Općoj bolnici u Zadru, ali nikoga od ovlaštenih osoba nismo uspjeli dobiti.

Kratko nam je rečeno da nijednom pacijentu ne naplaćuju liječenje na svoju ruku, već prema cjenovniku državnog dijagnostičko-terapijskog sistema.

I Huse je pokušavao stupiti u kontakt s direktorom zadarske bolnice, ali bezuspješno.

Želim da mi direktor objasni otkud ovoliki račun. Dao sam izjavu i za švicarske medije. Nije mi do novca koliko me pogodila njihova drskost i neljubaznost prema nama “- kaže Huse.

 

Avaz/Informer.ba