Crna hronika Izdvojeno Udarno Vijesti

Porodica nastradale Asime Smajlović smatra da vozač grtalice nije kriv i neće ga tužiti

Kćerke poginule Asime Smajlović (64) jučer obišli predstavnici KJKP “Rad” koji će snositi troškove dženaze i ukopa.

Suad Ramić (33), koji je u četvrtak u sarajevskom naselju Alipašino Polje grtalicom usmrtio pješakinju Asimu Smajlović (64), a teško povrijedio njenog supruga Muniba Smajlovića (72), pušten je na slobodu nakon što je priveden zbog sumnje da je počinio teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa.

Asima Smajlović poginula je vraćajući se sa suprugom Munibom od notara kući. Bračni par je u naselje došao taksijem, a onda su se uputili pješke do svog ulaza u ulici Nerkeza Smailagića na broju 7. Bili su okrenuti leđima grtalici kada ih je ona udarila krećući se u rikverc.

Asima je podlegla na licu mjesta, dok je Munib prebačen u Klinički centar, gdje je konsatirano da je zadobio lom desne potkoljenice i stopala. On je zadržan na daljnjem liječenju i još mu nije saopćeno da mu je supruga poginula.

Vozač u šoku

Radnici KJKP “Rad” jučer su obišli porodicu nastradale Asime Smajlović. U posjeti su bili Remzija Avdibegović, rukovodilac za mehanizaciju u KJKP “Rad”, Abaz Muhidin, predstavnik Sindikata te zaposlenici Zaim Ćebo i Adem Drkenda.

” S nama u posjeti kod ožalošćene porodice bio je i Suljo Ramić, otac vozača grtalice. Suad je u šoku i teškom psihičkom stanju, pa on nije išao. Svima nam je ovo teško palo. Cijela firma je na nogama. Obišli smo porodicu da bismo izrazili saučešće i ponudili pomoć” – kazao je Avdibegović, naglašavajući da će sve troškove ukopa i dženaze snositi KJKP “Rad”.

Prema njegovim riječima, porodica je lijepo primila radnike KJKP “Rad” i Ramića.

” Ovakvo šta se može desiti svakome ko upravlja bilo kojim vozilom. Nažalost, dogodilo se što jeste i sada pokušavamo olakšati porodici jer suosjećamo s njima. Posjetili smo i u bolnici povrijeđenog Muniba” – dodao je Avdibegović.

Tuga u porodici

Porodicu Smajlović posjetila je i ekipa “Dnevnog avaza” u njihovom stanu na Alipašinom Polju. Zatekli su brojne članove porodice i prijatelje koji su došli da izraze saučešće. Tuga je velika, a sjećanje, kažu, na njihovu majku Asimu ostat će neizbrisivo.

” Kad se samo sjetim koliko je voljela Visoko. Znate, tamo se udala i živjela duže vrijeme, tako da ćemo joj, najvjerovatnije, tamo klanjati dženazu. Nije nam jednostavno pomiriti se s činjenicom da je više nema. Ona i otac su živjeli s nama ovdje. Pomagala je svom mužu, vodila ga, a sada je nema! Smrt naše mame treba biti opomena svima kako se ovako nešto ne bi nikada više dogodilo “ kroz suze je kazala Lamija Čelik, kćerka nastadale starice.

Smajlovići smatraju da vozač grtalice Suad Ramić nije kriv. Mišljenja su da je čišćenje snijega loše organizirano.

” Čovjek je bio sam na terenu i morao se snalazati po ovim teškim uvjetima, paziti na auta i pješake. Firma “Rad” je odgovorna za ono što se desilo. Nekada su se angažirali ljudi sa zastavicama koji bi signalizirali vozaču grtalice kada neko prolazi ili bi se pješacima ukazivalo da sačekaju” – pojašnjavala je Ajša Smajlović, druga kćerka Smajlovića, dodajući da neće tužiti vožača, ali da još nisu donijeli odluku hoće li tužiti KJKP “Rad”.

Iz KJKP “Rad” kažu da je u ovoj vanrednoj situaciji čišćenje bilo teško bolje organizirati. Poručuju građanima da se ne približavaju previše mašinama.

” U želji da prođu građani previše blizu prilaze, a vozači nemaju najbolji pregled i izloženi su velikom stresu” – kazao je portparol KJKP “Rad” Ahmed Đipa.

 

Dnevni avaz/Informer.ba