Region Udarno Vijesti

Supruga i sin Ratka Mladića tuže Srbiju zbog oduzetog novca

Supruga i sin najtraženijeg haškog bjegunca Ratka Mladića Bosiljka i Darko tužili su državu Srbiju zato što su im tužilaštvo za ratne zločine i policija, kako navode, bespravno oduzeli 14.540 eura prilikom posljednjeg pretresa kuće, 22. februara prošle godine.

Porodični advokat Mladićevih, Miloš Šaljić koji je i podnio tužbu, naglašava da za oduzimanje novca nije bilo nikakvog osnova, navodeći da je od Bosiljke oduzeto 1.940 eura, a od Darka 12.600 eura, pišu “Večernje novosti”.

“Tužimo državu za vraćanje bespravno oduzetih stvari. Policija i tužilaštvo nisu imali nikakvog pravnog osnova da to urade. Protiv njih dvoje nije pokrenut nikakav postupak na osnovu kojeg bi mogli da im oduzmu novac. Država je trebalo da dokaže da taj novac služi za finansiranje skrivanja, što ovde svakako nije tačno“, objasnio je Šaljić.

On je rekao da ne postoji nijedan jedini dokaz da su Bosiljka i Darko Mladić htjeli da upotrijebe novac u bilo kakve protivzakonite svrhe, dodajući da je novac i ranije bio u kući, ali da ga prije tog, četvrtog pretresa, niko nije ni pogledao, a kamoli uzeo.

Početak ovog suđenja zakazan je za 23. maj u Prvom osnovnom sudu u Beogradu. Istog dana, ali nešto kasnije, biće održan još jedan proces protiv Srbije, takođe po tužbi Mladićevih. Njihova snaja Biljana tuži “Telekom” zato što je nezakonito ostala bez posla.

Odgovarajući na pitanje dokle je stigao proces na zahtjev Darka Mladića da oca proglasi umrlim, Šaljić je rekao da o tom pitanju nema nikakvih novosti i da nedostaje ključni dokument. “Od MUP-a Srbije sam već tri puta tražio da mi izda uverenje o prebivalištu Ratka Mladića, ali me oni stalno odbijaju”, rekao je Šaljić.

 

Srna/Informer.ba