BiH Vijesti

Porodica sumnja da je Irfan Ljubijankić ubijen u helikopteru

Prije 16 godina 28. maja 1995. godine, vraćajući se iz tek formiranog Unsko-sanskog kantona, ministar vanjskih poslova BiH dr.Irfan Ljubijankić i delegacija sa kojom je bio u helikopteru, misteriozno su ubijeni u rejonu Slunjskih brda koja su tada bila pod kontrolom pobunjenih hrvatskih Srba.

Vladina delegacija

Isti datum se obilježava i kao Dan Unsko-sanskog kantona, te je Vladina delegacija sa predsjedavajućim Skupštine USK Huseinom Rošićem, dopredsjedavajućim Ivanom Pršom, ministrima u Vladi USK Dariom Jurićem, Andrejem Mamontovim i Šefikom Smlatićem posjetila mjesto pogibije i sa porodicom rahmetli Irfana Ljubijankića položila cvijeće na spomen – obilježje.

Supriga Minka Ljubijankić, nedavno je po prvi put javno u medijima izrazila sumnju u zvaničnu verziju ubistva njenog supruga i delegacije, a taj je da je helikopter srušen raketnim naoružanjem.

– Po video snimcima i krvavoj rani u predjelu prsa, ne mogu da povjerujem da je poginuo u helikopterskom letu – izjavljivala je Ljubijankić.

Zvanična verzija

U kontaktima za pojedinim ministrima nove Vlade u USK saznali smo da i među njima postoje sumnje u zvaničnu verziju ove tragedije i javnost u Krajini gdje se obilježava Dan Kantona iščekuje obnavljanje istrage, onoga što bi moglo biti najznačajnije političko ubistvo u USK.

Naime, postoji više osoba koje nisu ispitane, vozač helikoptera po imenu Dudajev nikada nije pronađen, a zna tačnu istinu, ali i vojnici SAO Krajine koje su agresorske strukture odlikovali za uništavanje helikoptera ministra vanjskih poslova BiH koji nikada nisu adekvatno ispitani.

 

San/Informer.ba