BiH Vijesti

Porodica zločinca Župljanina traži odštetu od četiri miliona KM

U Osnovnom sudu u Banjoj Luci trebalo bi da se zakaže prvo ročište po tužbi koju je porodica haškog optuženika Stojana Župljanina podnijela protiv Republike Srpske i Bosne i Hercegovine zatraživši odštetu od čak četiri miliona KM.

Sinovi Stojana Župljanina u odštetnom zahtjevu tvrde da imaju pravo na materijalnu nadoknadu, jer su, kako navode, i više od četiri miliona KM izgubili od trenutka kada im je zatvorena porodična firma, koja im je bila jedini izvor prihoda.

Pravobranilaštvo i policija RS-a dali su mišljenje o ovoj tužbi, uz ocjenu da za nju nema osnova.

Međutim, porodica haškog optuženika tvrdi da im šteta mora biti nadoknađena, jer im je, tokom potrage za njihovim ocem, bila blokirana firma “AMP komerc” u Maslovarama kod Kotor-Varoši i benzinska pumpa koja im je ranije bila osnovni izvor finansiranja.

Stojanov sin, Mladen Župljanin je za banjalučku Alternativnu televiziju ustvrdio da im porodična firma od 2001. godine bila “pod stalnim nadzorom sigurnosnih službi”, a 2006. je “blokirana od Suda BiH”, pa je “rad bio onemogućen, jer su i klijenti bili izloženi pritiscima” zbog potrage za tada haškim bjeguncem Stojanom Župljaninom.

U to vrijeme sporna benzinska pumpa nije ni bila upisana na Stojana Župljanina, već njegovog oca, a kasnije je prepisana na sinove ovog haškog optuženika.

Župljanin je uhapšen sredinom 2008. u Pančevu, nakon osam godina skrivanja.

Pred Haškim tribunalom optužen je da je planirao, podsticao, naredio i počinio zločine protiv čovečnosti kao učesnik u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, kao i da je pomagao i podržavao njihovo planiranje, pripremu i izvršenje.

Župljanin je tokom rata bio načelnik Centra službi bezbjednosti u Banjoj Luci i policijski funkcioner na najvišem položaju u Bosanskoj krajini i zastupao policiju u tzv. Kriznom štabu Autonomne regije Krajine.

Prema optužnici Haškog tribunala, krizni štab Autonomne regije Krajina provodio je opći plan kontrole i etničkog čišćenja na teritoriji Banje Luke, Bosanske Krupe, Bosanskog Novog, Bosanskog Petrovca, Čelinca, Donjeg Vakufa, Ključa, Kotor-Varoši, Prijedora, Prnjavora, Sanskog Mosta, Šipova i Teslića.

Fena/Informer.ba