Svijet Udarno Vijesti

Porodice žrtava jednoglasno: Zatvorite Breivika zauvijek!

Porodice žrtava Andersa Beringa Breivika u prošlogodišnjim napadima u Norveškoj ne slažu se o tome da li je on uračunljiv, ali uoči izricanja presude za tri dana smatraju da treba da ostane zatvoren do kraja života.

Ako ova osoba nije pravno odgovorna za svoja djela, da li su to bili nacisti?“, upitao je Clode Pero, koji je izgubio 25-godišnjeg sina u oružanom napadu desničarskog ekstremiste na ostrvu Utoja.

Pero vjeruje da je Breivik dovoljno uračunljiv da može da ide u zatvor.

“On je možda neko ko je nepodoban u društvu, ali nije lud, imajući u vidu način na koji je dvije godine proračunavao i pripremao svoj zločin“, rekao je Pero AFP-u.

Breivik je 22. jula 2011. godine aktivirao bombu ispred zgrade Vlade centru Osla i ubio osam ljudi, a potom otišao na ostrvo Utoja i ubio još 69 osoba u kampu omladine vladajuće Laburističke stranke. On je priznao ubistva i rekao da je želio da zaštiti Norvešku od uticaja muslimana.

Okružni sud u Oslu će se u petak, 24. avgusta, izjasniti o tome da li je Breivik krivično odgovoran i da li treba da ide u zatvor, što traži odbrana, ili će ići u psihijatrijsku ustanovu, što zahtijeva tužilaštvo.

Za mene je najvažnije da bude utvrđena njegova odgovornost. Sve što je uradio čini se tako pažljivo isplanirano sa zlom namjerom“, izjavila je Uni Espeland Marcussen, koja je na Utoji izgubila šesnaestogodišnju kćerku.

Tokom suđenja, na kojem su izlaganja okončana 22. juna, svjedočili su mnogi stručnjaci za psihijatriju i uglavnom imali suprotna mišljenja o Breivikovoj uračunljivosti.

On želi da bude proglašen uračunljivim, kako njegova islamofobija i antimultikulturalna ideologija ne bi bili okarakterisani kao buncanje poremećene osobe.

Presuda sama po sebi ne znači mnogo. Važno je da on bude zauvijek isključen iz društva“, inisitira Pero.
Među članovima porodica žrtava niko ne želi da vidi Breivika kao slobodnog čovjeka jednog dana.

To je i u njegovom interesu. Toliko je ljudi koji su izgubili najbliže – roditelje, djecu, braću ili sestre – da on ne bi bio bezbjedan ako bi bio pušten“, naglasila je Christin Bailand, potpredsjednik grupe koja pruža podršku porodicama žrtava.

Breivikov advokat Geir Lipestand napominje da u Norveškoj ne postoji kazna doživotnog zatvora i da društvo mora biti spremno za Breivikov povratak među slobodne ljude jednog dana.

Prema odredbama norveškog zakona, zatvorenici za koje se smatra da su opasni po društvo mogu biti zadržani iza rešetaka na neodređeno vrijeme.

Informer.ba