BiH Ekonomija Udarno Vijesti

Porodici u BiH potrebne dvije mjesečne plate samo za hranu

Bh. porodici samo za hranu sedmično je potrebno 256 maraka, stoji u knjizi “Gladna planeta: Što svijet jede”, u kojoj je svoje mjesto “pronašla” i naša zemlja.

Djelo, čiji je jedan od autora fotograf Peter Menzel, prikazuje probleme potrošača u svijetu, a prema onom što je zatekao u BiH, ni dvije manje plate (od po 500 maraka) nisu dovoljne da porodica obezbijedi hranu tokom mjeseca.

Družeći se s članovima domaćinstava sa svih naseljenih kontinenata, fotografirao ih je s namirnicama koje potroše u sedam dana, a BiH je u ovoj knjizi predstavila sarajevska porodica Dudo, koju čine majka Ensada, otac Rasim i troje djece – Ibrahim, Emina i Amila.

Oni sedmično troše 167,43 dolara (oko 256 maraka) isključivo na hranu, koju spremaju kombinujući eletrični i štednjak na drva.

Eto, to je pokazatelj naše sumorne stvarnosti. Pa, potrošačka korpa u BiH košta 860 maraka, a to je korpa u kojoj je sve svedeno na minimum, i u njoj mesa gotovo i nema“, upozorava Mesud Lakota, sekretar Udruženja za zaštitu interesa potrošača Kantona Sarajevo.

U Savezu sindikata RS naglašavaju da je za sindikalnu potrošačku korpu u septembru bilo potrebno izdvojiti 1.795,86 KM, od čega se na hranu potroše 683 marke.

Svakako, zabrinjava podatak da je za prehrambene namirnice samo mjesec ranije trebalo potrošiti 15 maraka manje.

Za hranu je u augustu trebalo da se izdvoji 668 maraka“, navode u Savezu sindikata RS.

Ako je za utjehu, stanovnici nekih drugih država nemaju ni toliko novca za osnovne životne namirnice. Porodica Mustafa iz Čada, koja je takođe našla svoje mjesto u spomenutoj knjizi, ima najskromniju ishranu u poređenju sa porodicama iz ostalih zemalja, a ovaj fotograf je posjetio 24 države.
Osmočlana porodica iz Čada, nevjerovatno je – ali istinito, živi od 1,23 dolara (oko 1,88 KM) sedmično.

Kinu je predstavila porodica Danf, koja sedmično na hramu troši manje nego bh. domaćinstvo, odnosno 155,06 dolara (237 KM).

Njemačka je u ovoj zemlji predstavljena kao zemlja koja sedmično troši najviše na hranu, a to je predstavljeno na primjeru porodice Melander, koja na tu stavku na svakih sedam dana izdvaja čak 500 dolara (765 KM). Ishrana ove porodice bazirana je na krompir, slaninu, haringe, jaja, sir, dok mlađi članovi preferiraju zamrznutu picu i puding od vanilije.

Nezavisne/Informer.ba