BiH Izdvojeno Vijesti

Porodični problemi razlog za bjekstvo djevojčica iz Sarajeva

Loše ocjene i porodični problemi bili su razlog za bjekstvo Berine Selimović (15), dok je njena prijateljica Amila Balihodžić (16) najvjerovatnije otišla sa drugaricom u znak podrške.

Berina i Amila u srijedu su pobjegle od kuće, a policija ih je pronašla u Zenici kod Berinine majke u četvrtak naveče.

Kako je kazao Samir Selimović, Berinin otac, ove dvije djevojčice u petak su bile na razgovoru u Centru za socijalni rad.

“Berina manipulira svojim roditeljima. Misli da će odlaskom kod majke riješiti problem pet jedinica u školi. Njen sam staratelj, kao i druge, starije kćerke. One žive sa mnom i nikada ništa s kćerkama nisam postizao na silu. Mogao sam Berinu odmah odvesti kući, ali sam želio da s njom porazgovara socijalni radnik”, kaže Samir, Berinin otac.

Prema tvrdnjama roditelja, Berina i Amila, koje se druže od malih nogu i zajedno pohađaju Gimanziju “Obala” u Sarajevu, smišljeno su organizirale svoj bijeg. Prodale su mobitele, isključile GPRS i udaljile se od Sarajeva u namjeri da ih roditelji ne pronađu.

Ovaj događaj jedan je od mnogih pokazatelja kako djeca u pubertetu rješavaju svoje probleme. U Federalnoj upravi policije (FUP) ističu da od ukupno prijavljenih slučajeva nestalih osoba najviše njih se odnosi upravo na “nestanak” tinejdžera za koje se kasnije ispostavi da su bježali od kuće.

“Najčešće su prijavljeni nestanci tinejdžera koji bježe od kuće. Veliki broj nestanaka prijavljuju roditelji u razvedernim brakovima kada znaju da su djeca kod bivših supružnika, a opet slučaj prijave policiji. Također, tu su i starije osobe, koje se najčešće zbog starosti ili bolesti izgube pa se ne znau vratiti kući”, kazala je Mersiha Novalić, glasnogovornica Federalne uprave policije.

Novalićeva je istakla da ne postoje tačni podaci o broju potraga za nestalim osobama u FBiH jer FUP-u prijavljuju samo slučajeve kada za licima duže traje potraga.

U MUP-u RS ove godine policija je tragala za 145 osoba. Većina njih je pronađena i sada su aktivne još 33 potrage, pišu Nezavisne novine.

“Najveći broj ovih potraga odnosi se na starije ljude. Ove godine je bilo deset potraga za maloljetnicima. Svi su pronađeni osim sedamnaestogodišnje Indine Salihović iz okoline Srebrenice”, kazala je Mirna Šoja, glasnogovornica MUP-a RS.

Informer.ba