Politika Udarno Vijesti

Poruka iz Brisela: Neosnovani napadi SDP-a na Lajčaka

Reagovanje SDP-a BiH povodom intervjua koji je izvršni direktor Evropskog servisa za spoljnje poslove Miroslav Lajčak dao Radiju “Slobodna Evropa”, nema nikakvog osnova u onome što je on  zaista rekao, ocijenile su evropske diplomate.

Povodom saopštenja SDP-a BiH u kome se, između ostalog, navodi da je Lajčak doveo u pitanje evropsku perspektivu BiH i da je evropski put BiH stavio u kontekst Gruzije, Ukrajine i Moldavije, Maja Kocijančič, portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton, rekla je da su Lajčakovi komentari  bili vrlo jasni i da nije bilo razloga da budu krivo protumačeni.

“Lajčak je istakao sadašnju situaciju: BiH ima jasnu perspektivu članstva u EU, šta podržava 27 članica Unije. To je šansa koju zemlja ne bi smjela da propusti, jer, kao što je objasnio Lajčak, nemaju sve zemlje koje bi to željele takvu mogućnost“, rekla je Kocijančič.

Prema njenim riječima, EU je vrlo jasno dala na znanje da je spremna da pomogne BiH na njenom putu prema članstvu u Uniji, ali da je na liderima i institucijama BiH odgovornost da preduzmu neophodne korake.

SDP je juče saopštio da najoštrije osuđuje izjave izvršnog direktora Evropskog servisa za spoljne poslove Miroslava Lajčaka, jer smatra da je njegovo dovođenje u pitanje evropske perspektive BiH i stavljanje njenog evropskog puta u kontekst statusa Gruzije, Ukrajine i Moldavije, potpuno suprotno javnosti poznatoj službenoj politici EU.

Lajčak je  u intervjuu za Radio “Slobodna Evropa” rekao da konačna odgovornost za budućnost BiH leži na domaćim političarima koji moraju da rade svoj posao, a ne na međunarodnoj zajednici “koja je jasno pokazala da ima plan, viziju i strategiju za BiH”.

“Velika je stvar da je EU odlučila da će BiH biti njena članica. Mi radimo svoj dio posla da bi do toga došlo, a naravno, očekujemo od naših partnera u BiH da isto tako rade, da se svi bore, prije svega, za državu BiH. Sve ostalo dolazi poslije toga. Ne prije toga”, istakao je Lajčak.