Izdvojeno Politika Vijesti

Poruka Tadiću: Ne žive samo Srbi u RS-u

Na sastanak predstavnika Srba iz zemalja regiona, koji je za petak sazvao srbijanski predsjednik Boris Tadić, pozvani su najviši zvaničnici RS koje će predvoditi predsjednik tog entiteta Milorad Dodik, te predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, i član državnog Predsjedništva Nebojša Radmanović.

Svi iz vladajućeg SNSD-a. Niko od predstavnika opozicije iz RS nije pozvan, niti predstavnici Srba koji žive i rade u Federaciji.

Najavljeno je da će se u petak u Beogradu razgovarati prije svega o očuvanju identiteta Srba u regionu, posebno očuvanju jezika, ali i o razvoju dobrosusjedskih odnosa i unapređenju položaja srpskih zajednica.

Savjet Srba koji se održava u Beogradu ne može riješiti ništa, decidni su predstavnici Srba koji žive u Federaciji BiH, a koji ni ovoga puta nisu pozvani na sastanak. Zastupnica SDP-a u federalnom Parlamentu Mira Ljubijankić objašnjava zbog čega:

„Prvo BiH je država. U toj državi žive tri naroda i građani njeni. I ako gospodin Tadić predstavlja državu Srbiju, onda mora razgovarati sa vrhom države BiH, a ne sa polovinom te države, i to odbacujući dio naroda u drugoj polovini te države. Mislim to je jako ružno. I na kraju samo jedan narod, to su davno prevaziđeni razmišljanje i politika“, prenosi RSE.

Činjenica da se na Savjet Srba iz regiona ne pozivaju Srbi iz Federacije BiH jasno pokazuje stav predsjednika Srbije.

„To je stav gospodina Tadića i gospodina Dodika da Srbi iz Fedarcije, po njihovom, nisu Srbi. Međutim, ja se nadam da će oni na vrijeme shvatiti, trebalo bi, da postoji još Srba, i to ne samo u Federaciji već i na drugim mjestima. I njihov odnos prema nama je nekorektan, a svako svoj stid nek nosi kako zna“, kaže Ljubijankić

Sličan stav ima i član ratnog Predsjedništva BiH Miro Lazović.

„Status Srba se mora rješavati na način uspostavljanja jednog stabilnog političkog sistema u BiH, u kojem će i građani srpske nacionalnosti, kao i svi drugi, biti potpuno ravnopravni, zaštićeni ustavno i gdje će moći ispoljavati svoja nacionalna, vjerska, kulturna pitanja u institucijama države BiH. Rješavati bosansko srpsko pitanje izvan Sarajeva, izvan BiH, izvan Banje Luke i Mostara itd. to je promašena investicija i mislim da to nije baš najbolji način za stabilizaciju ukupnih odnosa u BiH“, kaže Lazović.

Loš signal

A na pitanje da li bi otišao u Beograd da je pozvan kao član Savjeta, Lazović odgovara:

„Prvo morao bih se upoznati šta je to cilj tog savjeta, koje su teme razgovora. Ja pripadam srpskom narodu, ali prije svega ja sam građanin BiH i ja želim svoj nacionalni identitet ispoljavati u BiH.“

Iako je to ranije bio običaj, ovoga puta na sjednicu Savjeta Srba iz regiona nisu pozvani ni predstavnici opozicije iz RS. Jedan od njih Dragan Čavić, predsjednik opozicione Demokratske partije, kaže:

„U svakom slučaju on se očigledno i odavno opredijelio da RS predstavljaju samo gospodin Dodik i njegovi najbliži saradnici, a ostali politički život po njegovom viđenju u RS ne postoji. Svi drugi politički predstavnici za njega očigledno nisu autentični predstavnici naroda, tako da ja to gledam kroz to svjetlo, jer je to postala uobičajena praksa tandema gospodin Dodik i gospodin Tadić.“ 

Politički predstavnici druga dva konstitutivna naroda u BiH nisu bili raspoloženi da komentarišu predstojeći sastanak Srba iz regije.

„Uistinu ja ne mogu to komentirati. U ovom trenutku ne znam na koji način, da li je to nekakva institucionalna politička razina, kako je to pripremljeno itd., pa se ne usuđujem niti komentirati“, kaže Borjana Krišto iz HDZ-a BiH.

Lider SDA Sulejman Tihić, uz opasku da nije dovoljno informisan o sadržaju sastanka, kaže  da ukoliko će se zaista razgovarati o onome što je najavljeno, dakle o kolektivnim pravima zaštite identiteta, sastanak nije sporan.

„Ali ukoliko se radi o nekom okupljanju koje može značiti i miješanje u poslove drugih zemalja, da ne kažem neke projekte koji su davno prevaziđeni, onda to nije dobro. Sad vam ne mogu do kraja reći. Najbolje je da sačekamo zaključke toga okupljanja, da vidimo šta su oni zaključili i o čemu su raspravljali. Smatram da na takvom jednom saboru treba da učestvuju predstavnici Srba iz cijele BiH, a ne samo iz RS“, navodi Tihić, prenosi RSE.

„Jako je loš signal kada se politika Srbije prema BiH svodi samo na RS, dakle ne i na federalni dio, zapravo ne na državu BiH. I van RS-a još uvijek živi dovoljno Srba koji su potrebni svom narodu, i taj narod je potreban njima. Međutim, ti su ljudi već shvatili da se tu ne radi ni o kakvim zdravim nacionalnim odnosima, nego da je u pitanju jedan goli politički interes, odnosno pokazuje se da je nakon svih ovih godina i velikih aspiracija Srbije u regionu došlo vrijeme kada oni pokušavaju nešto da urade po sistemu uzmi onoliko koliko se može uzeti. Njima se sada čini da se RS može, možda ne sada još uvijek teritorijalno, ali duhovno svesti na srpstvo i inkorporirati u srpski nacionalni korpus, na čije čelu bi bio Beograd“, kaže novinar i analitičar iz Sarajeva Vlastimir Mijović.

 

Informer.ba