BiH Udarno Vijesti

Poskupljuje smještaj i ishrana u sarajevskim studentskim domovima

Konkurs za prijem studenata u studentske domove u Sarajevu u novoj akademskoj godini zatvoren je, konačni rezultati trebalo bi da budu objavljeni do kraja augusta, a zaduživanje studenata počinje sredinom septembra.

Direktor Studentskog centra u Sarajevu Emir Kadrić kazao je FENI da će u ovoj akademskoj godini biti bodovane aplikacije studenata iz SBK i HNK, kantona koji su za prethodni period dužnici za smještaj i ishranu studenata s tog područja u domovima u Sarajevu.

Ove godine konkurisalo je oko 700 studenata iz ta dva kantona, a očekuje se da će ih 600 do 650 zadovoljiti uvjete od čega oko 500 iz SBK i 150 iz HNK.

Kadrić navodi da za studente iz HNK, koji zadovolje kriterije konkursa, još nisu tačno definirane okolnosti odnosno cijene po kojima će biti smješteni u domove. Za studente iz SBK dogovoreno je da imaju pravo na smještaj i ishranu kao i ostali studenti, iako nadležni organi tog kantona još nisu izmirili obaveze za protekli period.

Precizira da će nadležnim organima u SBK biti predložen otplatni plan prema kojem bi dugovanja izmirili u periodu od dvije do tri godine iz sredstava koje će morati planirati budžetom. Pri tom su oslobođeni zateznih kamata koje su ogromne i na koje Centar ima pravo na osnovu sudske odluke.

Uvjeren sam da je, uz posredovanje resornog federalnog i ministra u Vladi KS kao osnivača Studentskog centra, na pomolu rješenje ovog problema u SBK“, kaže Kadrić.

Najavio je da će, usljed poskupljenja energenata i prehrambenih proizvoda, u ovoj akademskoj godini morati doći do korekcije cijena smještaja i ishrane studenata u studentskim domovima u Sarajevu.

Korekcije cijena su neminovne, ali o tome se još trebaju izjasniti nadležni organi. Pitanje je ko će od sudionika u finansiranju snositi te troškove, studenti ili kantoni,” kazao je Kadrić.

Studentski centar Sarajevo primit će, u akademskoj 2011./2012. godini, 1.920 studenata Univerziteta u Sarajevu (1.870 studenata iz BiH i 50 stranih studenata) na smještaj i ishranu u studentske domove prema jedinstvenim kriterijima koji važe za sve studente koji apliciraju na konkurs. Ove godine zainteresiranost je za oko 20 posto veća nego su to kapaciteti.

Studenti starijih godina koji su primljeni po konkursu, obavezni su do kraja oktobra dostaviti potvrdu o upisu na fakultet za ovu akademsku godinu radi reguliranja ostvarenog prava. To znači da ponavljači neće moći koristiti subvenciju za smještaj i ishranu.

 

Fena/Informer.ba