Politika Udarno Vijesti

Poslanica iz SDA plakala zbog revizije boračkih prava

Burna i na momente emotivna rasprava, u kojoj je bilo i suza, odvijala se danas na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH kada je većinom glasova odbačena inicijativa parlamentarnog odbora za boračka pitanja koji je tražio privremenu obustavu revizije jedne kategorije korisnika boračkih prava u FBiH, preciznije u Unsko-sanskom kantonu, dok Ustavni sud ne odluči po apelaciji predsjednika FBiH Živka Budimira ili dok ne bude izmijenjen zakon o reviziji.

Polemike, u kojima je bilo i međustranačkih optužbi da se na osjetljivom pitanju ubiraju politički poeni, prekinuo je predsjedavajući Denis Zvizdić i za sutra najavio sastanak pokretača inicijative s federalnim ministrom za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Zukanom Helezom.

Podnoseći inicijativu, poslanik Amir Avdić (Stranka demokratske akcije) uime odbora je obrazložio da se to čini zbog 650 šehidskih porodica u dolini Sane.

Njima, na osnovu aktuelnog federalnog zakona o reviziji, prijeti donošenje rješenja o obustavi dosadašnjih mjesečnih naknada iz federalnog budžeta jer su ih stekli na osnovu usmenih izjava svjedoka, a ne pisanih dokumenata o tome da su njihovi najmiliji poginuli braneći BiH tokom proteklog rata.

Pisane dokumente-dokaze je u njihovom slučaju nemoguće pribaviti jer ih je zarobio ili uništio neprijatelj u ratu, kazao je novinarima poslanik Avdić.

Pošto aktuelni zakon nalaže reviziju prvenstveno prava stečenih na osnovu usmenih svjedočenja, ove porodice se upućuju na sudsko dokazivanje legalnosti njihovih dosadašnjih prava.

Više poslanika je primijetilo da se kruta administrativna pravila obijaju o glavu čak i roditeljima više poginulih branilaca.

Poslanica Amela Mešić (SDA) kroz suze je kazala da je i sama iz šehidske porodice jer joj je u borbi poginuo brat i navela da ona, za razliku od onih koji bezuvjetno insistiraju na neosjetljivim normama, razumije roditelje koji revizijom ostaju bez ionako ‘bijednih’ novčanih naknada koje su u nekim slučajevima bile jedini izvor prihoda.

Mešić se posebno u tom kontekstu obratila ministru Helezu, rekavši da oni koji insistiraju na takvoj reviziji treba da se stide zbog nedopustivih stvari na terenu.

Ministar je izjavio da 13 već potpisanih rješenja za navedene porodice u dolini Sane ne može “vratiti nazad” mada se legalni korisnici mogu podvesti pod kategoriju civilnih žrtava rata i na osnovu toga dobivati naknade dok ne bude riješeno njihovo vraćanje u boračko pravo.

Za nekoliko mjeseci se može prolongirati izdavanje preostalih rješenja i održati posebna sjednica u Parlamentu o ovoj problematici ako treba, rekao je Helez, a u obraćanju poslanici Mešić dodao da je i on izgubio brata u ratu te brojne članove bliže i daljnje rodbine i da mu nije ni nakraj pameti da legalne korisnike revizijom izvodi iz prava, već, naprotiv, da nelegalni ne profitiraju na njihov račun.

Za razliku od inicijative parlamentarnog odbora za boračka prava, Predstavnički dom se danas prethodno pozitivno izjasnio o drugoj, koja se također odnosi na zakon o reviziji.

Njeni podnosioci su 11 poslanika iz više stranaka, među kojima i Amir Avdić, a nalaže izmjenu tog zakona na način da dosadašnji korisnici, koji ne mogu pisanim dokumentima dokazati da su iz boračke populacije, mogu nastaviti korišćenje prava na osnovu izjave preživjelog starješinskog kadra da je život njihovih najmilijih skončan u borbi za BiH.

 

Fena/Informer.ba