BiH Izdvojeno Vijesti

Poslanici SNSD-a,SDS-a, i DNS neće mijenjati stav o Slavi Kukiću

Ako najduže u narednih sedam dana ne uslijedi kompromisni dogovor predstavnika političkih partija u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH oko predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, stranke potpisnice platforme – SDP, SDA, NSRB i HSP obratit će se pismom visokom predstavniku za BiH Valentinu Inzku kako bi se OHR uključio u razrješenje (novo)nastale situacije.
Ovo je za Oslobođenje potvrdio Asim Sarajlić, zamjenik predsjednika SDA i predsjedavajući Kluba poslanika te stranke u Predstavničkom domu PSBiH.

Dogovor, ali bez ucjena

Još se nalazimo u pat-poziciji jer sporazum Dodik – Čović se provodi u djelo i insistira se na tome da bude samo po njihovom. To je za nas neprihvatljivo i ako se desi da izostane dogovor, a kandidat platforme Slavo Kukić u drugom krugu glasanja bude osporen, ni mi nećemo podržati Borjanu Krišto niti bilo koga drugoga za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Ne možemo niti hoćemo pristati na sistem ucjena. Spremni smo za razgovore i njih je bilo i u četvrtak, ali ništa se nije promijenilo zbog tvrdih stavova SNSD-a i dva HDZ-a. Ostaje nam da vidimo da li će se šta promijeniti ovih dana, u što čisto sumnjam, ocijenio je Sarajlić.

On je istakao da ukoliko dva HDZ-a i SNSD budu i dalje insistirali na tome da kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH bude isključivo Borjana Krišto, to će biti signal kojim će se OHR-u navesti kako “ne postoji mogućnost dogovora“.
U tom slučaju, logično je rješenje da OHR postupi kao u slučaju Vlade FBiH s obzirom na to da se radi o klasičnim opstrukcijama, naveo je Sarajlić.
No, iz RS-a ne namjeravaju mijenjati svoja mišljenja i stavove. Zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH Lazar Prodanović naglašava kako poslanici te stranke, ali i SDS-a, te DNS-a (što je više od dvije trećine iz tog entiteta), imaju namjeru da i u drugom krugu glasanja budu protiv potvrđivanja imenovanja Slave Kukića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

 

Ljiljan.ba/Informer.ba