BiH Izdvojeno Vijesti

Poslije plina poskupljuje hljeb

Potrošnja plina u Federaciji BiH od 1. novembra, kako je najavljeno na posljednjoj sjednici Vlade FBiH, trebala bi se obračunati prema novim cijenama koje su rezultat poskupljenja za 13,89 posto.

Iz Saveza potrošača BiH upozoravaju da će poskupljenje plina izazvati rast cijena prehrambenih proizvoda, prije svega hljeba.

 Najveći proizvođači

Meho Alić, izvršni direktor za marketing u “Aspeku”, za naš list kaže da je poskupljenje hljeba neizbježno.

Cijela branša u teškoj je situaciji. Cijene koje imamo odgovaraju stanju dok je brašno bilo 37 feninga. Prosječna cijena brašna sada je oko 70 feninga, a hljeb i dalje košta marku. Treba dodati da su bila dva poskupljenja plina ove godine. Samo je pitanje vremena kada će se za višu cijenu hljeba odlučiti najveći proizvođači ” kaže Alić.

Iz “Sarajevogasa” kažu da oni kupcima fakturiraju cijenu utrošene količine plina koja se sastoji od nabavne cijene i cijene distribucije plina, na šta se zaračunava PDV.

Distribucija plina

To je konačna cijena. Nadzorni odbor “Sarajevogasa” predlaže cijenu distribucije, a saglasnost mora dati Vlada KS. Ako dođe do poskupljenja od 13,89 posto, to znači da će konačna cijena biti viša za 13,19 posto domaćinstvima, 10,81 posto velikim kupcima, 13,04 posto “Toplanama” Sarajevo i 10,71 posto malim kupcima ” kažu u “Sarajevogasu”.

Ako je, primjerice, domaćinstvo mjesečno plaćalo 100 KM za plin, po novom obračunu za istu potrošnju trebalo bi izdvojiti 113,19 KM, kažu u “Sarajevogasu”.

Kako uštedjeti na potrošnji

Građani će biti prinuđeni praviti uštede kako bi im računi bili manji, iako će biti teško s obzirom na to da nam zima tek dolazi.

Mi uvijek sugerišemo na uštede potrošnje energenata kako ljudi ne bi morali štedjeti na obrocima ” kaže Gordana Bulić iz Udruženja potrošača FBiH.

Ono što domaćinstva mogu učiniti jeste da smanje grijanje ili da zagrijavaju prostoriju u kojoj se boravi, da ga isključe u vrijeme kada je stan prazan i slično.

 

Avaz/Informer.ba