Region Udarno Vijesti

Posljednje pismo Ane Grepo: Živim u strašnoj neimaštini, imam želju da se ubijem

”Osjećam se nasamarenom, prevarenom, ljutom, a uz ovu moju šokantnu neimaštinu u kakvoj nikada nisam bila, imam i volju i želju da si oduzmem život jer sam ionako već psihički slaba i nestabilna”, napisala je, među ostalim, samo par sedmica prije smrti bivša hrvatska manekenka Ana Grepo (42) svom zagrebačkom komšiji Zlatku Horvatu.

Na psihijatriji u Osijeku

”Prije par mjeseci Ana mi se prestala javljati, poslala je tek pokoju SMS poruku, a zadnje što sam dobio bilo je ovo pismo. Kad smo se posljednji put čuli telefonom, rekla mi je kako leži na psihijatriji osječke bolnice jer pati od teške depresije” – kaže komšija Horvat, danas penzioner, prenosi Jutarnji list.

Ana Grepo, pravim imenom Ljiljana, u njegovu se zgradu u Palmotićevoj ulici na broju 22 doselila u jesen 2009. Od dubrovačke obitelji Baničević unajmila je trosobni stan za 450 eura. Prvih nekoliko mjeseci, kaže Horvat, sve je bilo u redu, no onda su on i ostale komšije počele primjećivati da je Ana u problemima.

Posudba od deset kuna

”Živjela je vrlo povučeno, bila je pristojna susjeda, čak je sama prala stubište za cijelu zgradu kako bi nam sve bilo čisto jer nismo imali čistačicu. Jednom prigodom sam je pitao, sasvim slučajno, zašto je danima u istoj robi, a tada se rasplakala i rekla kako nema za deterdžent. Nakon toga, počela je često dolaziti na moja vrata i posuđivati novac. Nikad to nije bio velik novac, nego po 10, 20 ili 50 kuna. Uvijek joj je bilo neugodno, ali govorila je da nema od koga posuditi jer je doslovno gladna” – prisjeća se komšija Horvat.

Rekao je i da mu je jednog dana Ana došla na vrata s potpuno novim brijaćim aparatom. Željela ga je prodati za samo 100 kuna da bi mogla platiti struju da je ne isključe.

”To je samo jedan od primjera kako se snalazila. Bio je to vrlo skup aparat, vrijedan bar hiljada kuna, i rasplakala se od sreće kad joj je moj prijatelj Ivan Taslak za njega dao 500 kuna. Rekla je da će od toga živjeti mjesec dana’‘ – kaže Horvat.

Posebno je istaknuo kako mu se Ana često žalila da joj se niko od njezinih prijatelja ne želi javiti na telefon niti posuditi novac, a da ona nema od koga drugoga posuditi.

Izbačena iz stana

”Nije govorila niti smo znali čime se Ana bavila. Rekla nam je samo da je radila s odjećom, ali da je taj posao propao i da je ostala bez novca. Nismo ulazili u detalje pa ni ja nisam siguran što je točno radila’‘ – dodaje.

Anini stanodavci nakon godinu dana otkazali su joj podstanarstvo jer im nije redovito plaćala najamninu. Tačnije, prema njezinom pismu, izbacili su je iz stana.

”Ana jest bila naša podstanarka, razišli smo se prije godinu dana. Nije redovno plaćala najamninu, ali je prilikom iseljenja podmirila sve svoje račune” – kratko nam je potvrdio Anin stanodavac Petar Baničević.

Zagrebačka manekenka našla se preko noći na cesti i zahvaljujući dobrim komšijama pronašla je sobu od 12 kvadrata, samo ulicu dalje, u Jurišićevoj 19, za koju je mjesečno trebala plaćati 900 kuna. No, krajem proljeća ove godine ni tamo više nije mogla na vrijeme podmirivati svoje obaveze pa joj je jedino rješenje bilo preseljenje majci u garsonijeru u Osijek.

”Pišem vam na papiru jer nemam kuna u mobitelu. Sram me je što sam vam još uvijek dužna, ali duboko patim ne samo radi vas već i radi same sebe jer doslovno gladujem. Tomu je uzrok moj posao koje je naglo prekinut nakon četiri godine odličnog rada, ali pristići će novac s druge strane” – poručila je Ana komšiji u zadnjem pismu.

Ostaje upitno kojim se to poslom Ana zapravo bavila ako je već deset godina prošlo otkako je zatvorila butik koji joj je ostao nakon prekida ljubavne veze s Draganom Juriljem, koji ju je ostavio zbog četiri godine mlađe Sunčice Lalić?

 

Jutarnji list/Informer.ba