Izdvojeno Politika Vijesti

Postignut dogovor – isplata počinje oko 15. januara 2012.

Federalni zavod PIO/MIO će na ime akontacije za isplatu penzija od januara 2012. početi sa isplatom od po 310 KM mjesečno za penzionisane pripadnike Oružanih snaga BiH, piše Federalna.ba

Na sastanku u Parlamentarnoj skupštini BiH kojem su prisustvovali predstavnici udruženja i dopredsjedavajući Doma naroda državnog parlamenta Sulejman Tihić, dopredsjedavajući Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i direktor Federalnog zavoda PIO Zijad Krnić, dogovoreno je da prve isplate budu realizirane oko 15. januara naredne godine.

Ovakav model bit će primjenjivan do usvajanja budžeta institucija BiH za 2012. godinu, u koji će ova stavka biti uvrštena u skladu sa zakonom, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Sulejmana Tihića.

Penzionisani pripadnici Oružanih snaga  BiH, jutros us proteste počeli pred centralom SDA u Sarajevu, nakon čega su nastavili ispred zgrade Parlamenta BiH. Tokom dolaska od centrale SDA do zgrade institucija BiH kratko su se zadržali ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Penzionisani pripadnici Oružanih snaga BiH protestuju zbog toga što je na sastanku lidera stranaka u Sarajevu dogovoreno da budžet za 2011. godinu bude u visini privremenog finansiranja, što znači da nema sredstava za penzionisane pripadnike OS BiH.
“Tim dogovorom izigrani smo od predsjednika SDA Sulejmana Tihića koji je pristao na ustupke SNSD-u i SDS-u, koji su protiv zakona o demobilisanim borcima”, izjavio je Srni predstavnik penzionisanih pripadnika Oružanih snaga BiH Senad Hubijar, dodajući da današnje proteste niko nije organizovao, nego da su se ljudi samoinicijativno okupili.

On je istakao da ima informacije da bi u 11.00 časova trebalo da bude održana sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i da će penzionsani pripadnici Oružanih snaga BiH doći pred zgradu zajedničkih institucija.
“Imamo ingformacije da će Predsjedništvo BiH do 11.00 časova dostaviti prijedlog budžeta za 2011. godine Parlamentarnoj skupštini BiH“, rekao je Hubijar.

Parlamentarna skupština BiH usvojila je prošle godine izmjene i dopune Zakona o Oružanim snagama BiH kojima se vojnicima koji su do 23. decembra 1995. godine najmanje dvije godine učestvovali u ratu kao pripadnici Armije BiH, HVO ili VRS, a kojima zbog godina života ne može biti produžena profesionalna vojna služba, omogućava odlazak u prijevremenu starosnu penziju.

Istovremeno, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, s ciljem rješavanja ovog problema, predložio jeamandmane na budžet za 2011.

 

Informer.ba