Politika Udarno Vijesti

Postoje dva važna autoputa za BiH – Koridor 5c i autoput prema Briselu

Formiranje Zastupničkog doma Parlamenta BiH pozitivan je korak u pravcu konstituiranja svih organa zakonodavne i izvršne vlasti u BiH, konstatovano je tokom današnjeg sastanka rukovodstva ovog doma sa visokim predstavnikom i specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) u BiH Valentinom Inzkom.

Ovaj sastanak, kojem su, osim Inzka, prisustvovali i predsjedavajući i drugi predsjedavajući Zastupničkog doma Denis Bećirović i Božo Ljubić ocijenjen je jako konstruktivnim.

Najava pozitivnih procesa

“Nema nikakve sumnje da je formiranje ovog doma otvorilo čitav niz drugih pozitivnih procesa“, rekao je Bećirović na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Kako je kazao, trenutno je na potezu Predsjedništvo BiH koje, u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara BiH, treba u roku od 15 dana od formiranja Zastupničkog doma da imenuje predsjedavajućeg Vijeća ministara.

“Zastupnički dom spreman je da nakon toga preuzme svoj dio odgovornosti i da, kako to nalaže Zakon o Vijeću ministara, u roku od 30 dana odobri imenovanje predsjedavajućeg ovog vijeća”, kazao je Bećirović.

Prema njegovim riječima, nema nikakve sumnje da je formiranje Zastupničkog doma imalo pozitivan odjek i na ubrzanje procesa formiranja Doma naroda Parlamenta BiH.

“Nakon više mjeseci možemo prvi put reći da se zaista dešavaju pozitivne stvari i unutar Parlamenta BiH”, rekao je Bećirović, dodajući da su formirani svi klubovi poslanika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Najavio je da će u srijedu biti održana nova sjednica Kolegija Zastupničkog doma, a nakon nje ubrzo i sjednica proširenog kolegija.

“U najkraćem mogućem roku pokušaćemo formirati sve stalne komisije ovog doma, kao i imenovati predstavnike Doma u zajedničkim komisijama i parlamentarnim delegacijama”, pojasnio je Bećirović.

Dodao je da je u Parlamentu BiH na čekanju trenutno oko 25 zakona, 63 međunarodna sporazuma, te veći broj izvještaja, informacija, te drugih dokumenata.

“Bilo bi dobro da u Kolegiju razmislimo o tome da, ukoliko tokom juna i jula ne uspijemo nadoknaditi izgubljeno vrijeme, eventualno skratimo godišnji odmor u augustu kako bismo to vrijeme nadoknadili“, rekao je Bećirović.

Ljubić je kazao  da, iako se je desio neplanirano i nije bio izraz širokog političkog dogovora, izbor rukovodstva Zastupničkog doma ipak je prvi pozitivni događaj koji se desio nakon oktobarskih izbora.

On smatra da nakon izbora rukovodstva ovog doma, pored toga što je na određen način otkočio njegovo funkcionisanje, može uslijediti i formiranje Vijeća ministara BiH.

“Ishod glasanja pokazao je da su u rukovodstvo Doma izabrane tri osobe koje nose većinski izborni legitimitet tri naroda koja predstavljaju”, kazao je Ljubić.

Naglasio je da će prijedlog Predsjedništva BiH o novom predsjedavajućem Vijeća ministara BiH biti “jedan signal da li smo na pragu rješenja ove političke krize ili na pragu još jednog, možda i većeg zapleta”.

Pozitivan signal će biti, dodao je Ljubić, ako Predsjedništvo BiH bude u stanju pomenutu odluku donijeti konsenzusom.

Visoki predstavnik Valentin Inzko također je današnji sastanak s rukovodstvom Zastupničkog doma ocijenio konstruktivnim i sadržajnim.

“Drago mi je što osam mjeseci nakon izbora vidim da je došlo do određenih pomaka u formiranju organa vlasti na državnom nivou“, kazao je Inzko.

Dva autoputa

Istakao je da postoje dva autoputa koja su važna za BiH – Koridor 5c i autoput prema Briselu.

Oba autoputa, dodao je, treba da se grade ubrzano i nema razloga zašto bi se još čekalo toliko godina kod jednog ili kod drugog autoputa.

“Nadam se da će u ovom novom duhu saradnje, koji sad vlada u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, biti moguće formirati i Vijeće ministara BiH“, kazao je Inzko.

Inzko pozdravio izbor Sorensena

Valentin Inzko toplo je pozdravio današnje saopćenje visoke predstavnice za vanjsku politiku EU Catherine Ashton da je za novog šefa Delegacije EU u Bosni i Hercegovini izabran Peter Sørensen, saopćeno je iz OHR-a.

”Iskreno se radujem bliskoj saradnji sa gospodinom Sørensenom”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko.

Istakavši veliko iskustvo Sørensena u radu na vanjskim i sigurnosnim pitanjima, te njegov dugoročan i pozitivan angažman u Bosni i Hercegovini i na Balkanu, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko rekao je da je Sørensen “dobro pripremljen za posao koji ga očekuje, koji je pun izazova, ali i satisfakcije“. Inzko je naglasio da budući ojačani angažman EU u Bosni i Hercegovini može dovesti do fokusiranijeg angažmana na napretku BiH prema integraciji u EU, prenosi Onasa.

 

Informer.ba