BiH Udarno Vijesti

Postoji mogućnost da Porezna uprava FBiH blokira račun “Studentskog centra”

Postoji mogućnost da Porezna uprava FBiH blokira račun Studentskog centra zbog neuplaćivanja doprinosa – kazao je danas u Sarajevu premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković. 

To je istakao nakon današnjeg obilaska Studentskog centra s ministrom za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Elvirom Kazazovićem i direktorom Studentskog centra u Sarajevu Emirom Kadrićem.

Objasnio je da je to standardni problem kantonalnih preduzeća koja su u gubicima i koja obično zanemare osnovnu obavezu plaćanja doprinosa za uposlenike.

Konaković je također istakao da od menadžmenta Centra traži da brzo djeluje te da predlože određene mjere radi prevazilaženja problema.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Elvir Kazazović kao jedan od problema naveo je i to što drugi kantoni ne uplaćuju redovno sredstva za boravak studenata u ovom centru.

Istakao je da KS godinama pomaže rad Centra te da su nedavno uložili oko milion KM u rekonstrukciju jednog od paviljona.

Dodao je da je Univerzitet u Sarajevu jedan od najvećih univerziteta te da veliki broj studenata dolazi iz drugih kantona koji nisu u mogućnosti da isplaćuju participacije.

Direktor Studentskog centra Emir Kadrić najavio je da će dug sanirati pomoću kreditnog aranžmana te izdavanjem jednog od objekata u njihovom vlasništvu, uz uvjet da KS u budućnosti osigura dovoljno sredstava za uplaćivanje doprinosa.

Dodao je da dug za neisplaćene doprinose od 2007. godine iznosi tri miliona KM za 160 uposlenika.

 

Fena/Informer.ba