Region Udarno Vijesti

Potjernica za Nadom Šakić zbog zločina u Jasenovcu

Interpol Srbije raspisao je jučer međunarodnu potjernicu za Nadom Šakić (75), zbog sumnje da je učestvovala u masovnom ubistvu Srba, Jevreja i Roma u koncentracionim logorima Stara Gradiška i Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata. Šakićeva se tereti da je zajedno sa ostalim ustaškim osobljem ženskog logora u Staroj Gradišci maltretirala logorašice, tukla ih i šutirala, gazila po trudnicama, kao i da je učestvovala u fizičkoj likvidaciji klanjem i gušenjem više hiljada logorašica.

Sumnja se da je naređivala da se logorašicama u Jasenovcu daje vrlo malo hrane te je na taj način posredno dolazilo do njihove smrti, kao i da je 21. aprila 1945. godine naredila da se ubiju sve preostale žene i djeca. Nada Šakić je rođena  u Livnu, ali ima argentinsko državljanstvo i živi u Argentini.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Srbije Slobodan Homen rekao je beogradskim medijima da se protiv Šakićeve u Srbiji vodi postupak od 1998. godine zbog sumnje da je izvršila genocid. On je istakao da će, u slučaju da Šakićeva bude uhapšena, Srbija odmah tražiti da joj bude izručena.

Nada Šakić bila je žena bivšeg komandanta Jasenovca Dinka Šakića i polusestra Vjekoslava Maksa Luburića. U knjizi doktora Milana Bulajića “Jasenovac na sudu” preživjeli zatvorenici naveli su da je sa 16 godina postala čuvar u logoru Stara Gradiška, da je patološki uživala u zvjerskom mučenju i najčešće ubijala iznenada i bez ikakvog povoda.

Hrvatsko pravosuđe je Šakićevu 1999. godine, nakon tromjesečne istrage, oslobodilo sumnje za zločine, zbog toga što, kako je obrazložilo Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu, tokom istrage nije potvrđena osnovana sumnja da je počinila krivično djelo za koje su je teretili.

 

Srna/Informer.ba