Ekonomija Vijesti

Potkradanje države: Tajne opcije na fiskalnim uređajima

Mnogi obveznici još su, nažalost, opušteni po pitanju fiskalizacije, nadaju se nekim novim rokovima, kojih, kako mi smatramo, više neće biti. Jednostavno, insistiramo da građani traže fiskalni račun. Ima obveznika koji imaju fiskalni uređaj, a ne evidentira promet, ima onih koji uopće nemaju uređaje… Takvi će prvi biti na udaru kontrola! 

Ovo je za “Dnevni avaz” izjavio Midhat Arifović, prvi čovjek Porezne uprave FBiH, komentirajući konstantne probleme u procesu provođenja fiskalizacije u većem bh. entitetu. Radi prevazilaženja tih poteškoća, Arifović je prije nekoliko dana održao sastanak s proizvođačima i serviserima fiskalnih uređaja.

”Ima servisera koji svoj posao obavljaju zaista profesionalno, ali, nažalost, kao što smo i upozoravali, ima i onih koji nisu spremni za fiskalizaciju” – kaže Arifović.

Već ranije, podsjeća on, Porezna uprava poduzela je određene istražne radnje protiv nekih servisera koji se bave nelegalnim poslovima, o čemu su obaviještena i nadležna tužilaštva. Primjera radi, jedan serviser iz Kiseljaka u uređaje je ugrađivao skrivene opcije. Pomoću tih tajnih komandi dio prometa nije evidentiran u Poreznoj upravi.

Uskoro sankcije

”Sumnjamo da takvih slučajeva ima još. Upozoravam da ćemo ih otkriti’‘ – kaže Arifović, uz objašnjenje da neki porezni obveznici, iako nabave fiskalne uređaje, građanima izdaju račune sa starih registar kasa, što je također nelegalno i što će biti sankcionirano.

Kaže da Porezna uprava prema obveznicima prve grupe fiskalizacije poduzima represivne mjere, odnosno izriče kazne, dok one iz druge grupe upozorava. Potcrtava da Poreznu upravu, uz sve probleme, i dalje muči nedostatak službenika.

 

Dnevni avaz/Informer.ba