BiH Udarno Vijesti

Unuk zloglasnog diktatora u Mostaru!

Kim Han Sol, unuk sjevernokorejskog vođe Kim Jong Ila, upisan je ove godine u šestu generaciju Ujedinjenog koledža svijeta u Mostaru, ekskluzivno saznaje “Dnevni avaz”.

Kako nam je potvrđeno iz više izvora, ovaj 16-godišnjak pohađat će nastavu u Mostaru naredne dvije godine, a zajedno s njim 73 novoupisana učenika iz 29 zemalja svijeta.

Bez komentara

Informaciju, kako saznajemo, u Ujedinjenom koledžu svijeta u Mostaru trenutno drže u tajnosti, s obzirom na činjenicu da se radi o potomku zloglasnog sjevernokorejskog diktatora. Stoga, osim potvrde o njegovom upisu, nismo mogli dobiti detaljnije odgovore na naš upit.

Tek smo saznali da se njegov dolazak još očekuje. Portparol Ujedinjenog koledža svijeta Mostar Meri Musa kazala nam je da o ovom slučaju nema komentara.

Inače, ovaj 16-godišnjak sin je Kim Jong Nama, koji je dugo slovio za nasljednika Kim Jong Ila. No, sjevernokorejskog vođu najvjerovatnije će naslijediti Kim Jong Un, njegov najmlađi sin.

Svjetske sile

Kim Jong Il apsolutni je vladar Sjeverne Koreje od 1994. godine. On je predsjednik Nacionalnog komiteta odbrane ove države, zatim vrhovni zapovjednik Korejske narodne armije i generalni sekretar Radničke partije Koreje.

Odnos svjetskih sila, a prije svega SAD prema Sjevernoj Koreji i režimu Kim Jong Ila dodatno je zaoštren od jula 2006. godine, kada su iz ove države lansirane test-rakete koje su završile u Japanskom moru.

Ko je Kim Jong Il

  • Vladar Sjeverne Koreje, nakon smrti “vječnog vođe”, svog oca Kim Il Sunga, od 1994. godine, službeno čelnik države od 1998. godine
  • U nacionalnom kalendaru 16. februar, njegov rođendan, označen je kao državni praznik
  • Svjetski mediji opisuju ga kao ekscentrika, sadistu, zatim kao narcisoidnu i paranoičnu ličnost
  • Slovi za velikog filmofila, strastvenog golfera, obožavatelja francuskih vina, “henneseyja” i Elizabet Tejlor (Elisabeth Taylor)
  • Cijeni se da na bankovnom računu ima više od četiri milijarde dolara
  • Ima strah od letenja pa zbog toga u Rusiju i Kinu putuje svojim privatnim vozom
  • Japanski mediji 2008. godine objavili su da je umro još 2003. godine od posljedica dijabetesa i da se od tada u javnosti pojavljuju njegovi dvojnici

 

Avaz/Informer.ba