BiH Izdvojeno Vijesti

Potpisan sporazum između RS-a i Srbije o jačanju policijske saradnje

Ministri unutrašnjih poslova Republike Srpske /RS/ Stanislav Čađo i Srbije Ivica Dačić potpisali su danas u Banjaluci Memorandum o jačanju policijske saradnje.

“U skladu sa Sporazumom o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa Srpske i Srbije potpisan je i ovaj memorandum. U narednom periodu ćemo unapređivati bilateralnu saradnju nadležnih policijskih službi borbom protiv organizovanog kriminala, tehničkom i naučnom podrškom, saradnjom u oblasti evropskih integracija, te razmjenom informacija i najboljih praksi”, rekao je novinarima Čađo.

On je podsjetio da je i do sada bila veoma dobra i uspješna saradnja dva ministarstva i da su vođene različite aktivnosti.

“Sa ministrom Dačićem razgovarali smo o određenim istragama koje se odnose na prodaju poslovnih prostora i imovine RS u Srbiji, ali i zemljama regiona i veoma brzo ćemo imati njihov epilog”, dodao je Čađo.

Dačić je naglasio da je vitalni interes Srbije izgradnja dobrih odnosa sa RS. “Srbija je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i u skladu s njim imamo dogovor da sva ministarstva u vladama Srbije i RS potpišu memorandume o saradnji”, rekao je Dačić, koji je i zamjenik predsjednika Vlade Srbije.

On je ocijenio da je dosadašnja saradnja ministarstava unutrašnjih poslova RS i Srbije bila na veoma visokom nivou.

“Ona ne proističe iz političkih potreba za dobrom saradnjom Srbije i RS, nego iz dnevnih i operativnih potreba koje imaju dvije policije. Razvijamo saradnju po svim važnijim pitanjima i ona će se u narednom periodu sigurno unapređivati”,
dodao je Dačić.

On je istakao da je jačanje saradnje Srbije i RS logično i da se njome ne osporava postojanje BiH.

“Sve promjene u funkcionisanju BiH su moguće jedino dogovorom tri konstitutivna naroda i dva entiteta”
, rekao je Dačić.

Premijer RS Aleksandar Džombić, koji je prisustvovao potpisivanju Memoranduma, naglasio je da je rezultat dobre saradnje ministarstava unutrašnjih poslova RS i Srbije unapređenje borbe protiv korupcije i kriminala, kao i povećan stepen bezbjednosti.

“To je u interesu svih građana RS i Srbije, kao i čitavog regiona. Potrebno je ostvariti što bolju saradnju u bezbjedonosnom smislu, a Srpska je otvorena za svaki vid komunikacije i saradnje”
, rekao je Džombić.

Premijer RS-a je napomenuo da bi druga zajednička sjednica vlada RS i Srbije trebalo da bude održana u narednih nekoliko mjeseci.

Potpisivanju ovog memoranduma prisustvovali su i direktori policija RS i Srbije Gojko Vasić i Milorad Veljović.

Džombić i Dačić su prije potpisivanja Memoranduma razgovarali i o političkoj i ekonomskoj situaciju u RS i Srbiji.

 

Srna/Informer.ba