Svijet Udarno Vijesti

Potpisan sporazum o jedinstvenom europskom nebu

Austrija, BiH, Hrvatska, Češka, Mađarska, Slovačka i Slovenija potpisale su Sporazum o stvaranju Funkcionalnog bloka vazdušnog prostora u srednjoj Europi /FAB CE/, što predstavlja važan korak u ostvarivanju jedinstvenog evropskog neba.

Sporazum o FAB CE dio je zajedničkog odgovora na plan rada jedinstvenog evropskog neba, čiji je cilj ostvariti optimalni efekat na području bezbjednosti, ekološke održivosti, kapaciteta, ekonomske isplativosti, efikasnosti letova i vojnih misija kreiranjem vazdušnog prostora i organizovanjem vazdušnog saobraćaja u određenom vazdušnom prostoru, bez obzira na postojeće granice.

Potpredsjednik Europske komisije i komesar za transport Sim Kalas izjavio je da je Sporazum FAB CE važno postignuće kojim se pet država članica Europske unije /EU/ i dvije susjedne države udružuju u saradnji radi boljeg upravljanja vazdušnim prostorom i optimizacije pružanja usluga vazdušne plovidbe.

Sporazumom koji je potpisan 5. maja obilježena je realizacija četvrtog Funkcionalnog bloka vazdušnog prostora /FAB/ u Evropi.

Iz Delegacije EU u BiH saopšteno je da se očekuje da će i ostale zemlje članice EU iduće godine potpisati slične sporazume.

U saopštenju se navodi da će uspješnost FAB CE zavisiti o efikasnom provođenju struktura na kojima se zasniva saradnja i optimizaciji pružanja usluga vazdušne plovidbe, s obzirom na položaj FAB-a na jugoistočnoj osi i predviđeni rast saobraćaja na tom području.

Stvaranje funkcionalnih blokova vazdušnog prostora jedan je od kamena temeljaca jedinstvenog europskog neba i važno sredstvo za postizanje boljeg rezultata, te se očekuje da će promijeniti usluge upravljanja vazdušnim saobraćajem.

 

Srna/Informer.ba