Politika Udarno Vijesti

Potpisan Sporazum o obrazovnoj saradnji sa Microsoftom BiH

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić i direktorica Microsofta BiH Lejla Zukić-Krivdić potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o obrazovnoj saradnji.

Ovim je dokumentom definirana trogodišnja saradnja u oblasti obrazovanja koja bi trebala rezultirati inovativnijim i modernizovanim pristupom obrazovanju putem korištenja novih IKT tehnologija u nastavnom procesu, ali i educiranjem stanovništva.

Ministar Damir Mašić istaknuo je da su ključni razlozi za potpisivanje Sporazuma opći ciljevi ovog ministarstva – pomak od dosadašnjeg fokusa s nastavnika na učenika, poboljšanje mogućnosti obrazovanja prosvjetnog radnika i digitalne pismenosti učenika i prosvjetnih radnika, povećanje obima online učenja, smanjenje troškova upravljanja informacionim sistemom i operativnih troškova softvera te uspostavljanje partnerstva s odgovarajućim institucijama i kompanijama.

On podsjeća da je ovo ministarstvo već 2009. godine potpisalo sporazum o saradnji s Microsoftom u okviru projekta “Partneri u učenju”, koji se završava u ovoj godini.

Lejla Zukić-Krivdić naglašava da je cilj saradnje s Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke ojačati vezu između kvalitetnog obrazovanja i vještina potrebnih u 21. stoljeću.

“Obrazovanje je prioritet u Microsoftu. Povezivanje između obrazovanja i ekonomskog razvoja nikada nije bilo tako očito kao danas. Vjerujemo da informacione tehnologije mogu omogućiti kvalitetno obrazovanje svima, bilo kada i bilo gdje”
, kazala je ona.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je i potpredsjednik Microsofta za regiju centralne i istočne Evrope Wolfgang Ebermann, koji je istaknuo da je investiranje u obrazovanje mladih investicija u budući ekonomski razvoj i rast te da je Microsoft u tom smlislu opredijeljen da pruži podršku razvoju obrazovanja širom svijeta.

 

Fena/Informer.ba