BiH Izdvojeno Vijesti

Potpisan sporazum o zapošljavanju državljana BiH u Sloveniji

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović i slovenački ministar za rad, porodicu i socijalna pitanja Ivan Svetlik potpisali su danas na Brdu kod Kranja sporazum o zapošljavanju državljana BiH u Sloveniji.

Sporazumom se uređuju uslovi i postupak zapošljavanja i sezonskog zapošljavanja građana BiH u Sloveniji i postavljaju opšti principi regulisanja međusobnih odnosa između dvije zemlje u ovoj oblasti.

Potpisani sporazum biće primjenjivan nakon što bude ratifikovan u parlamentima obje zemlje.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH saopšteno je da bi u skladu sa ovim sporazumom radnik ili migrant iz BiH mogao  da dobije posao u Sloveniji u slučaju da je kao nezaposlen prijavljen najmanje 30 dana kod nadležnih javnih službi u BiH, te da je stariji od 18 godina.

Sporazum se ne odnosi na državljane BiH koji su zakonito zaposleni u Sloveniji na dan stupanja na snagu ovog sporazuma.

Ovaj sporazum se ne odnosi na radnike kojima je izdata dozvola za stalni boravak ili u Sloveniji borave zbog spajanja sa porodicama, te koji u Sloveniji borave na osnovu zakona kojima se uređuje međunarodna zaštita, sezonske radnike, rukovodeće radnike, te slučajeve zaposlenja ili volontiranja, kao i usavršavanja u oblasti medicine.

BiH u 2010. godini izdala je ukupno 71 radnu dozvolu, a u prvom kvartalu 2011. godine 17 radnih dozvola za zapošljavanje državljana  Slovenije u BiH.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Slovenije, broj važećih radnih dozvola za državljane BiH u Sloveniji zaključno sa 31. martom iznosi ukupno 38 620 radnih dozvola.

 

Srna/Informer.ba