Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Potrebna politička hrabrost za globalni oporavak

Svijet se suočava sa krizom povjerenja a globalni oporavak zahtijeva političku hrabrost, poručuju svjetskim liderima ministri finansija Kanade, Južne Afrike, Velike Britanije, Singapura i Australije.

Oni su ocijenili da više kratkoročnih popravki bez ozbiljnih srednjoročnih planova i obaveza samo će nastaviti da slabi povjerenje u budućnosti, te ističu da su najveće prepreke političke, a ne ekonomske, tako da je potrebno političko vođstvo i hrabrost.

Kredibilna fiskalna konsolidacija u zemljama sa velikim deficitima mora biti usklađena sa rebalansom globalne potražnje kako bi bio podržan rast, javlja Radio “Slobodna Evropa”.

Prema njihovom mišljenju, evrozona posebno mora preduzeti odlučne korake kako bi vratila povjerenje na tržišta, a bankarski sistem mora ojačati i finansijska regulacija se mora koordinisati na globalnom nivou.

Centralno je pitanje kako vratiti javne finansije na održivi put a neizbježno je i donošenje krupnih odluka o potrošnji, pravima i porezima u zemljama sa velikim budžetskim deficitima.

Ministri finansija isitiču da konsolidaciju moraju pratiti ciljane i fiskalno održive politike koji bi podstakle stvaranje novih radnih mjesta, plus obučavanje i privatna ulaganja u podsticanje svakog ekonomskog potencijala na rast.

Amerika igra  posebno važnu ulogu u obnovi povjerenja.

Ministri navode da je evrozona preduzela korake za rješavanje problema širenja krize putem poboljšanja uloge institucija evropske finansijske stabilnosti, te time što Evropska centralna banka kupuje državne obveznice.

Napredak u finansijskoj regulaciji treba i dalje biti koordinisan na međunarodnom nivou, a Bazelski ugovor 3. treba u potpunosti primijeniti širom svijeta, puručuju ministri finansija.

Usporavanje ovih reformi u vrijeme usporavanja globalnog rasta rizik je koji je doprinio spirali globalnog pada.

Tržišta rada u deficitnim zemljama Evrope moraju postati fleksibilnija za otvaranje novih radnih mjesta, a prepreke za konkurenciju na tržištu proizvoda moraju biti uklonjene.

Oni ocjenjuju da će najveći globalni podsticaj za sve biti stvarni napredak u pregovorima o međunarodnoj trgovini.

 

Srna/Informer.ba