Ekonomija Vijesti

Potrošačima Elektroprivrede HZ HB struja skuplja za 11,85%

Regulatorna komisija za električnu energiju u Federaciji (FERK) donijela je odluku o poskupljenju struje svim potrošačima Elektroprivrede Hrvatske zajednica Herceg – Bosne /HZ HB/ od 1. marta.

Tako će cijene električne energije za velike potrošače (110 kilovata i više) biti povećane za 11,97 odnosno, a za domaćinstva na području napajanja Elektroprivrede HZ HB za 11,85 odsto.

Za srednje potrošače i javnu rasvjetu struja će poskupjeti od 2,97 do 4,5 odsto.

Elektroprivreda HZ HB tražila je poskupljenje samo za velike potrošače, za koje i mora kupovati nedostajuće količine struje, ali se FERK odlučio na poskupljenje svim kategorijama, što su obrazložili činjenicom da nikada ne prave diskriminaciju između kategorija potrošača.

Predsjednik FERK-a Đulizara Hadžimustafić rekla je da je poskupljenje bilo neminovno za sve zbog povećanja cijena nabavke struje na tržištu, uz smanjenje unakrsnog subvencionisanja.

Na pitanje o odnosu cijena koju plaćaju kupci Elektroprivrede HZ HB, a koju Elektroprivrede BiH, u FERK-u su objasnili da kupci Elektroprivrede HZ HB iz kategorije domaćinstava na godišnjem nivou plaćaju oko 5,3 odsto skuplju struju.

 

Srna/Informer.ba