BiH Udarno Vijesti

Potrošačka korpa, opremanje đaka, zimnica, ogrjev: Tri plaće malo za život!

Da bi napravili uštede, građani BiH štede na hrani i neplaćanju računa za režije

Građanima BiH nisu potrebne statistike entitetskih zavoda ili sindikata niti procjene ekonomskih stručnjaka da bi na svojim novčanicima osjetili da ekonomska kriza nije prošla te da im prosječna plaća nije dovoljna ni za polovinu potrošačke korpe.

Ako se na to još dodaju aktuelni troškovi opremanja đaka za polazak u školu te priprema zimnice i kupovina ogrjeva, onda bi jednoj četveročlanoj porodici u našoj zemlji trebale barem tri prosječne plaće da izmiri sve te izdatke.

Manje mesa

Potrošačka korpa u FBiH iznosi 1.600 maraka, a u RS je oko 1.740, dok je prosječna plaća u FBiH 817 KM, a u manjem bh. entitetu 811 KM.

Iz zarađene plate u septembru potrebno je, osim stavki iz potrošačke korpe, pokriti i izdatke za pripremanje zimnice koji iznose minimalno 340 maraka te oko 390 maraka za nabavku ogrjeva. Prema tim podacima, prosječno isplaćena plata radnika u oblasti ugostiteljstva, građevinarstva, industrije ili poljoprivrede ne može pokriti ni samo te dvije stavke. Takođe, za opremanje samo jednog đaka; udžbenici, školski pribor i garderoba, potrebna je još jedna cijela plata” – objasnili su nam u Savezu sindikata RS.

Zvanični podaci pokazuju da je kupovna moć građana BiH tri puta manja od prosjeka u Evropskoj uniji, da jedemo dva puta manje mesa, ali tri puta više hljeba, dok više od polovine naših građana ima problema s plaćanjem računa.

Životne potrebe

U potrošačkim i sindikalnim udruženjima u BiH objašnjavaju da se još od prošle godine bilježi značajan pad potrošnje osnovnih životnih namirnica i obima trgovine namalo te građani nastoje uštedjeti “odvajajući sebi od usta”.

Struktura potrošačke korpe je značajno izmijenjena jer oko 70 posto građana u BiH je ugroženo i jedva zadovoljava osnovne životne potrebe. Jedemo sve manje kvalitetnu hranu i ona je bazirana uglavnom na jelima od tijesta, a sve manje od mesa. Građani koji su prije nekoliko godina za porodični ručak uzimali kilogram mesa sada će kupiti 300 grama” – objasnili su u Pokretu potrošača RS.

Inače, ukupna dugovanja bh. građana za struju i komunalije mjere se u stotinama miliona KM. Prenosi Dnevni avaz.

Primoran isključiti grijanje

Muzafer Aličić je jučer u Zenici kupio nedostajuće udžbenike za dvoje djece. Na upit kako raspoređuje kućni budžet s obzirom na to da je jedini zaposleni član porodice, kaže da radi “privatno“, jer je redovna plaća od 650 maraka nedovoljna za sve troškove.

Prema podacima iz knjižara, samo za udžbenike osnovaca treba od 50 do 150 KM, a pored toga, veliki su izdaci i za sveske, radni i drugi materijal.

Poskupjelo je grijanje i siguran sam da ću ga isključiti, probat ću preživjeti zimu pomoću grijalica. Djeci se mora kupiti, a samo opremanje za školu odnijelo je plaću. Sreća da uspijevam zaraditi uz plaću vikendom i popodne” – kaže ovaj električar u jednoj privatnoj zeničkoj firmi.

Troškovi u brojkama

Prosječna plaća u BiH        817-811 KM
Potrošačka korpa              1.600-1740 KM
Zimnica                           340 KM
Ogrjev                             390 KM
Opremanje đaka               500-800 KM

 

Informer.ba