Crna hronika Udarno Vijesti

Potvrđena optužnica Nevresi Dizdarević za ubistvo muža

Tridesetjednogodišnja Nevresa Dizdarević iz Vrselja kod Zenice optužena je za ubistvo prekoračenjem nužne odbrane, a optužnicu je potvrdio Kantonalni sud u Zenici, rečeno nam je jučer u ovoj ustanovi.

Branila se od napada 

Ona je 13. avgusta oko 22 sata u porodičnoj kući u zeničkom selu Vrselje nožem usmrtila svoga supruga Ahmedina Dizdarevića (33). Nakon ubistva provela je mjesec u pritvoru, nakon čega je puštena kući da se brine o dvoje djece, od kojih je jedno teško oboljelo.

Ubistvo se dogodilo nakon što je Ahmedin u alkoholiziranom stanju tražio novac od Nevrese, a potom je napao u kuhinji.

Prema optužnici, muž je nju više puta udario, nakon čega je ona pobjegla u kuhinju, uzela kuhinjski nož, a nakon što je on došao za njom te je ponovo napao, ona mu je uzvratila jednim udarcem nožem, koji je bio smrtonosan.

Neposredno nakon ubistva, njegova braća tražila su od suda puštanje snahe da se brani sa slobode kako bi se mogla brinuti o njihovoj djeci.

Godina minimalno

Kako saznajemo od pravnika, najmanja predviđena kazna za djelo koje je počinila Nevresa (ubistvo prekoračenjem nužne odbrane) je pet godina zatvora, ali se uz primjenu olakšavajućih okolnosti te bez insistiranja tužilaštva, uz već iskazanu spremnost porodice ubijenog da sarađuje, može izreći kazna od godinu zatvora.

Pravni stručnjaci i sudije koje smo konsultirali rekli su nam da Krivični zakon FBiH i dosadašnja praksa ne isključuju, ali i eksplicitno ne odobravaju uvjetnu kaznu bez zatvora za ovakvo ubistvo, iako je počinjeno u odbrani, te za posljedicu ima opstanak djece, od kojih je jedno teško bolesno, bez jedinog roditelja.

Izjašnjenje optužene na Kantonalnom sudu u Zenici zakazano je za 31. oktobar.

Avaz/Informer.ba