Crna hronika Udarno Vijesti

Potvrđena optužnica protiv Dragana Čovića koji se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlasti

Kantonalni sud Sarajevo potvrdio je danas optužnicu Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo protiv Dragana Čovića koji se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlasti.

U optužnici se navodi da je Čović od februara do decembra 2000. u svojstvu ministra finansija u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine prekoračio granice svog službenog ovlaštenja u namjeri da preduzeću “Lijanović d.o.o.” Široki Brijeg pribavi korist u vidu neplaćanja posebnih taksi na mašinski iskošteno meso peradi.

Čović je, kako se u optužnici navodi, suprotno zakonskoj odrebi donio i potpisao akt kojim je neovlašteno dao Carinskoj upravi FBiH obavezujuće mišljenje da se na mašinski iskošteno pileće i pureće meso i kožice namijenjene za proizvodnju ne primjenjuju odredbe tačke II Odluke o određivanju proizvoda za koje se pri njihovom uvozu u 1999. godini plaća posebna taksa.

Kako se dalje navodi, spomenuti akt Čović nije stavio van snage iako su ga na to upozorili zamjenik direktora Carinske uprave Federacije BiH Fuad Kasumović, te ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirsad Kurtović.

Prema tužbenim navodima, Čović se ni na traženje direktora Carinske uprave FBiH Filipa Andrića nije očitovao o spornom aktu, pa se postupak carinjenja robe preduzeća “Lijanovići d.o.o.” i MI “Lijanovići d.o.o.”, bez obračunavanja posebne takse nastavio sve do 5. aprila 2002., kad je tadašnji direktor Carinske uprave Federacije BiH Slavko Sikirić stavio van snage ranija tumačenja i postupanja, te naložio naplatu posebnih taksi koju preduzeća Lijanovića do tada nisu plaćala od 23. juna 2000.

Time je, prema optužnici, pribavljena korist za preduzeća “Lijanovići d.o.o.” Široki Brijeg u iznosu od 120.000 KM i MI “Lijanovići d.o.o.” u iznosu od 1.736.878 KM, a na štetu budžeta Federacije BiH i inidirektno budžeta BiH, saopćeno je iz Kantonalnog tužiteljstva.

Kako je poznato, ovaj postupak prvobitno  je vođen na Sudu BiH, po nalogu Tužiteljstva BiH, koji je Čovića prvostepenom presudom proglasio krivim. U drugostepenom postupku, Sud BiH se proglasio nenadležnim, pa je slučaj ustupljen Tužiteljstvu Kantona Sarajevo.

 

Fena/Informer.ba