Crna hronika Vijesti

Potvrđena optužnica protiv policajca Andrije Ćerdića

Kantonalni sud u Livnu potvrdio je optužnicu protiv policajca Andrije Ćerdića (42) iz Gornjeg Brišnika u opštini Tomislavgrad koja ga tereti za ubistvo potpredsjednika HSS-NHI Ante Malića (46) u aprilu.

Za krivično djelo koje mu se stavlja na teret predviđena je dugotrajna zatvorska kazna, a najmanje pet godina.

Predsjednik Kantonalnog suda Nedim Begić rekao je Srni da optužnica Tužilaštva u Livnu, osim za ubistvo, Ćerdića tereti i za falsifikovanja isprava, odnosno da je koristio lažne registarske tablice na vozilu kojim je pobjegao poslije izvršenog zločina, te za krivično djelo narušavanja nepovredivosti tuđeg doma u kojem se dva dana skrivao.

Begić je potvrdio da je tužilac Snježana Kukrić predložila da Ćerdića, koji se od 20. aprila nalazi u Kazneno-popravnom zavodu u Mostaru, pritvor bude produžen do okončanja postupka i pravosnažnosti presude.

Prema Begićevim riječima, poslije izjašnjavanja o prijedlogu za produženje pritvora, po isteku 15 dana optuženi će se izjasniti o optužnici i ukoliko prizna krivicu presuda će biti izrečena u roku od dva dana.

Ćerdić je 16. aprila u kafiću “Tip”, koji je vlasništvo njegove supruge, pod uticajem alkohola iz službenog pištolja pucao u Malića, koji je od zadobijenih rana kasnije preminuo.

Đerić je u trenutku izvršenja zločina bio u službenoj uniformi, a poslije ubistva je pobjegao i dva dana se skrivao u komšijskoj kući u Gornjem Brišniku, gdje je i uhapšen.

Zbog nasilničkog ponašanja ranije je dva puta kažnjavan, a kao policajac zbog toga je 2007. godine bio i suspendovan.

 

Srna/Informer.ba