Ekonomija Vijesti

Povećan promet željeznica FBiH za 19 posto

Željeznice Federacije BiH (ŽFBiH) u prvih pet mjeseci ove godine prevezle su 3.779.304 tona robe i ostvarile 397.905.797 netotonskih kilometara, što u odnosu na plan i isti period prošle godine predstavlja povećanje za 19 posto.

Samo u maju 2011. prevezeno je 791.800 tona robe, što je za 27 posto više u odnosu na plan i isti period prošle godine, uprkos poteškoćama u odvijanju željezničkog saobraćaja zbog remonta “južne pruge”.

Također, u ovoj godini zabilježeno je povećanje za 25 posto u prijevozu putnika u odnosu na prošlu godinu.

Iz Željeznica Federacije BiH podsjećaju da je 3. juna u saobraćaj puštena dionica remontovane pruge DG RH – Čapljina – Mostar – Raška Gora u dužini od 53 km, a što je projekat vrijedan 50 miliona KM, a nastavljaju se radovi na remontu dionice Raška Gora – Konjic u vrijednosti 52 miliona KM.

Nakon dobijanja međunarodnih dozvola, do kraja godine očekujemo uvođenje novih Talgo vozova na međunarodnim putničkim linijama, a uvođenjem novog Končarevog EMV, uz nabavku polovnih putničkih vagona i revitalizaciju postojećih iz EMV serije, poboljšat ćemo lokalni putnički saobraćaj, navode iz Željeznica FBiH”.

 

Fena/Informer.ba