Izdvojeno Svijet Vijesti

Povratak marke unazadio bi Njemačku

Ukoliko bi se Njemčka vratila na staru valutu, marku, to bi značilo i drastično smanjenje njemačkog izvoza i sa time skopčan pad privrednog rasta od 15 odsto.

Inače, u medijima, ali i u rezultatima ispitivanja javnog mnijenja sa produbljivanjem krize eura, sve češće se pominje povratak Njemačke na D – marku.

Ekonomski stručnjak osiguravajućeg koncerna Allianz Michael Haise navodi da bi samo u prvoj i drugoj godini po eventualnom povratku na njemačku marku, njemački izvoz opao za 20 odsto, a privredni rast za čak 15 odsto.

Prema riječima ovog ekonomiste “u trenutku kada na vidiku nije kraj krize eura nije nikakvo čudo što mnogi Nijemci priželjkuju povratak marke”, ali ističe da ne treba imati “nikakvih iluzija koliko bi to koštalo Njemačku”.

Istovremeno Haise dodaje da je ponovno uvođenje marke “malo vjerovatan scenario”, jer bi se u tom slučaju potpuno raspala eurozona.

“Izolovan izlazak Njemačke iz eurozone pri daljnjem postojanju zajedničke valute je politički, kao i zbog centralne uloge Njemačke kao davaoca garancija, potpuno nerealno”, smatra stručnjak Allianz grupe.

Čak i samo iščekivanje kraha eura, u slučaju njemačkog povratka na marku, učinilo bi da drastično porastu troškovi refinansiranja prezaduženih zemalja eurozone, a ni njihov bankrot se više ne bi mogao isključiti, prenosi B92.

Recesija u Evropi bi za Njemačku postala teško opterećenje, a stanje bi bilo pogoršano rastom vrijednosti marke u odnosu na valute drugih zemalja, sadašnjih članica eurozone.

 

Fena/Informer.ba