BiH Izdvojeno Vijesti

Požar u Trebinju i Bratuncu, gori i u Gacku i u blizini jezera Bočac

Požari u nekoliko općina u Hercegovini ne jenjavaju, a i danas se gasi vatra u naselju Slapašnica u Bratuncu, gdje je proglašeno stanje prirodne nesreće.

Načelnik Odjeljenja za informisanje u Upravi civilne zaštite RS-a Dragan Štark potvrdio je da u Trebinju vatra nije ugašena u rejonu Trebinjskih brda. Jutros se približava kućama na području naselja Šiškovići i Vukov Do i veoma se teško gasi zbog nepristupačnog terena.

Požar koji je jučer bio aktivan na lokalitetu Marića Međine, Kočeva i Tvrdiš je ugašen, ali se proširio na područje Trebinjskih brda“, pojasnio je Štark.

Pod vatrom je nisko rastinje, te visoka šuma.

Na području općine Bratunac, požar u mjestu Slapašnica gori jačim intenzitetom i uslijed vjetra i visoke temperature vatra se širi, a akciju gašenja otežava i nepristupačan teren.

Jučer je u toj općini proglašeno stanje prirodne nesreće u naseljima ugroženim požarima.

Vatrogasci u Bratuncu, oko 50 mještana te radnici tamošnjeg šumskog gazdinstava čine sve da se vatra stavi pod kontrolu.

Štark je potvrdio da je aktivan i požar većeg intenziteta na području općine Kneževo, u blizini jezera Bočac, ali je tokom protekle noći spriječeno njegovo širenje na visoku šumu.

Trenutno gori trava i nisoko rastinje.

Požar u rejonu Kotezi – Ržani Do u Ljubinju je pod kontrolom, dok se jučer poslijepodne i večernjim satima aktivirao požar u općini Gacko, na lokalitetu na vrhu planine Bjelasnice.

Gori šuma i nisko rastinje i akcija gašenja vatre u u toku.

U općini Bileća ugašen je požar na lokalitetu Meka Gruda, dok je požar u mjestu Davidovići, Lipnik, Rioca i dalje aktivan.

Požar na lokalitetu Plužine i Bežđeđa u Nevesinju je pod kontrolom.

Informer.ba