Crna hronika Izdvojeno Vijesti

Požar uništio 2.000 hektara Parka prirode “Hutovo blato”

Veliki požar u Parku prirode “Hutovo blato” kod Čapljine lokaliziran je i pod nadzorom je vatrogasaca, potvrdio je za zapovjednik Vatrogasne protupožarne postrojbe Čapljina Mate Jurković.

 “Vatrogasci trenutno dežuraju na požarištu u slučaju da se pojavi otvorena vatra, koja je u nekoliko navrata zaprijetila okolnim naseljima te motelu u Hutovu blatu. Požar je gasilo je oko 20 čapljinskih vatrogasaca, koji zbog nepristupačnog terena nisu mogli puno učiniti na njegovu gašenju u močvarnom dijelu”, kazao je Jurković.

Po riječima direktora Javnog poduzeća Park prirode “Hutovo blato” Nikole Zovke, požarom je potpuno uništeno više od 2.000 hektara Hutova blata ili osamdeset posto površine njegova močvarnog dijela.

“Ne možemo sa sigurnošću govoriti o materijalnoj šteti jer nije izvršena stručna procjena, ali, po procjeni radnika Parka, mogu kazati kako je požar prouzročio štetu od nekoliko milijuna konvertibilnih maraka”, kazao je Zovko.

U vezi s uzrokom požara, Zovko je kazao da on još nije poznat, ali kako se osnovano sumnja da je požar podmetnut.

Govoreći o ukupnoj situaciji u Praku prirode “Hutovo blato” Zovko  je kazao da je ona i bez požara bila izrazito teška situacija budući da lovočuvari već dvije godine nisu dobili plaću, a zaposleni u Upravi nisu je dobili već osam mjeseci.

  “Zaštićeno područje Parka prirode ‘Hutovo blato’ nije zaštićeno i to je veliki problem ovog područja. Hutovo blato prepušteno je samo sebi”, zaključio je Zovko.

Inače, Park prirode “Hutovo blato” jedinstvena je submediteranska močvara u Europi. Po rezultatima posljednjih istraživanja, utvrđeno je da tu ima više od 600 biljnih vrsta, a najveći je ptičji rezervat u ovom dijelu Europe.

 

Fena/Informer.ba