Svijet Udarno Vijesti

Poziv Kini za spašavanje eurozone od finansijskog kolapsa

Predsjedavajući Evropskog fonda za finansijsku stabilnost Klaus Regling pokušava da ubijedi Kinu da ulaže u plan za spas članica eurozone, suočenih sa dužničkom krizom.

Regling je nakon sastanka sa kineskim liderima izjavio da on ne pregovara sa Kinom kao potencijalnim investitorom, već da održava konsultacije radi odluke o uslovima prikupljanja novca.

Ne treba očekivati precizan ishod razgovora“, rekao je Regling i dodao da je Kina ranije redovno otkupljivala akcije Evropskog fonda za finansijsku stabilnost.

On kaže da će akcije Evropskog fonda predstaviti Kini kao potencijalnu trgovinsku investiciju i ističe da su Pekingu redovno potrebne bezbjedne investicije za trgovinske viškove.

Kina je iznijela jasan stav da će zahtijevati snažne bezbjednosne garancije za bilo kakav doprinos koji bi eventualno dali.

Lideri evrozone postigli su u noći između srijede i četvrtka sporazum sa bankama za 50 odsto otpisivanja od 100 milijardi evra dugovanja Grčke, a odobren je i kompleksan mehanizam za “jačanje” postojećeg Evropskog fonda za finansijsku stabilnost.

Sporazum je izazvao rast akcija na berzama širom svijeta.

 

Srna/Informer.ba