BiH Izdvojeno Vijesti Zanimljivosti

Poznate gljive, tartufi rastu i kod nas

Više nema dileme, čuvena gljiva tartuf nadaleko poznata po svojim afrodizijačkim svojstvima, raste i u BiH.

Nedavno smo pratili otkrivanje tartufa na široj lokaciji Jajca, a potvrdu da je zaista riječ o poznatoj gljivi u svijetu koja raste pod zemljom dobili smo od bh. mikologa Tomislava Lukića autora više knjiga o gljivama, ali i čuvenog hrvatskog stručnjaka za gljive Romana Božca, piše Večernji list.

Obilazak terena

Tihomir Radovac, direktor rudnika boksita u Jajcu, često odlazi u prirodu tražiti tartufe.

Njegov pas Neki glavni je ‘krivac’ što se tartuf pojavio u BiH. Neki je stigao iz Niša u Bosnu, a iz roda je talijanske pasmine Lagotto Romagnolo.

Ovim se bavim amaterski, čisto iz hobija. Ne prodajem tartufe, ali evo za svoju dušu lijepo je doći pa malo obići teren, vidjeti prekrasne predjele, provest sat-dva vremena u prirodi i srušiti mit o tome da nema tartufa u BiH“, govori Tihomir, dok njegov pas Neki pretražuje teren bogat lijeskom, bukvom, grabovinom.

Visoka cijena

Neki je u Jajce stigao iz Niša još prije godinu dana, a pasmina Lagotto Romagnolo poznata je u svijetu kao najbolja za dresuru i otkrivanje afrodizijaka čija cijena na evropskom tržištu leti visoko u nebo.

Bijeli tartuf prodaje se od jedne do četiri hiljade eura. Crni tartuf košta između 100 i 400 eura za kilogram.

Stručnjak za gljive bh. mikolog Tomislav Lukić potvrdio je da se zaista radi o tartufima.

Lukić, kojemu je nedavno izašla još jedna knjiga o gljivama, čim je ušao u prostoriju gdje se nalazila Tuber aestivum – crni tartuf (pronađen u BiH),rekao je: “Ovdje su tartufi. Osjećam njihov neobičan i jedinstveni miris”. Zatim je dodao: “BiH sigurno ima tartufa.”

Prije 40 godina gospodin Marijan Hrka u svojoj knjizi je opisao mogućnost pronalaska tartufa u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Međutim niko se od stručnjaka nije sistemski bavio istraživanjem ove cijenjene gljive.

Dakle dileme više nema, u BiH rastu tartuf”‘, izjavio je Lukić.

 

Večernji list/Informer.ba