BiH Izdvojeno Vijesti

Pravo na penzije i inavlidnine izgubilo 929 korisnika

Revizijom korisnika invalidnina i penzija, koja je u Federaciji BiH /FBiH/ izvršena u aprilu, maju i junu, pravo na ove naknade izgubilo je 929 korisnika, čime je u federalnom budžetu ušteđeno oko četiri miliona KM, podaci su federalnog Ministarstva za pitanja boraca i invalida.

Od 929 korisnika koji su izgubili pravo na naknade, 584 je pripadnika bivše takozvane Armije BiH i 345 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane /HVO/, za koje je utvrđeno da su nezakonito primali invalidnine i penzije.

Na popisu nelegalnih korisnika boračko-invalidske zaštite, odnosno lažnih ratnih vojnih invalida ima i ministara, poslanika, gradonačelnika i više od desetoro službenika Ministarstva za pitanja boraca i invalida FBiH, piše “Večernji list” izdanje za BiH.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida Zukan Helez rekao je da je od početka korišćenja invalidskih naknada, od 1995., 1996. i 1997. godine budžet FBiH oštećen za više od stotinu miliona KM, ne računajući interes koji su pojedini korisnici imali za uvoz automobila bez plaćanja carine i poreza.

On je dodao da korisnici, kojima su revizijom ukinute ove naknade, imaju pravo na žalbe i sudsko odlučivanje.

 

Srna/Informer.ba