BiH Udarno Vijesti

Pred početak grijne sezone u KS-u poskupljuju plin i grijanje!?

I pored enormnih dugovanja, preduzeća “Sarajevogas” i “Toplane” spremna su za predstojeću sezonu grijanja koja počinje 15. oktobra. Međutim predstavnike oba preduzeća najviše muči kako će riješiti lančano dugovanje “Toplana” prema “Sarajevogasu” odnosno “BH-Gasu”.

Plaćaju na rate

”Od početka maja do 1. oktobra građanima smo dozvolili da nam plaćaju na rate, jer su računi tokom zime viši. Naplata je bolja, ali, i pored toga, u teškoj smo situaciji, jer se dugovanja „Toplana” nama ne umanjuju, što povećava naš dug “BH-Gasu”. Za rješavanje nagomilanih problema jedino rješenje je donošenje Zakona o finansijskoj konsolidaciji komunalnih preduzeća. Ne znamo hoće li se mijenjati nabavna cijena plina, ali Nadzorni odbor preduzeća uputio je zahtjev Vladi KS da korigira cijene radi rentabilnog poslovanja” – kazala je Nihada Glamoč iz “Sarajevogasa”.

Konsolidacija, u suštini, znači promjenu cijena plina i grijanja, u čemu preduzeća vide jedini spas.

Prema riječima direktora “Toplana” Suada Zeljkovića, još prije godinu su poslali zahtjev Vladi KS da korigira cijene, jer cijene energenata na tržištu stalno rastu, a naš cjenovnik godinama ostaje isti, pa zbog toga poslujemo s gubitkom. Do sada nismo dobili odgovor, tako da ne znamo hoće li računi za grijanje biti viši – kazao je Zeljković i dodao da su “Toplane” dužne “Sarajevogasu” oko 55 miliona KM.

S druge strane, ministar prostornog uređenja KS Abid Jusić istakao je da će stručni tim provjeriti opravdanost zahtjeva za poskupljenje grijanja i plina.

”Oni će dati svoje mišljenje i dostaviti ga Vladi KS. Nakon toga vidjet ćemo hoće li se i za koliko cijena mijenjati. Pristigle zahtjeve, stare i po nekoliko mjeseci, ovaj put ćemo ozbiljno razmatrati’‘ – rekao je Jusić.

Kako saznaje Dnevni avaz, milion KM koji je uzet s računa Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša KS za plaćanje kaucije za oslobađanje generala Jovana Divjaka još nije vraćen tamo gdje treba. Novac će, kako nam je rečeno, biti ubrzo uplaćen Ministarstvu, a iskoristit će ga za pokriće dijela gubitka “Toplana”.