Svijet Udarno Vijesti

Predao se policiji nakon 41 godine bijega, želi da sinovi budu ponosni na njega

Nakon više od 40 godina bijega, 67-godišnji Ronald Bridgeforth predao se američkoj policiji zbog zločina počinjenog 5. novembra 1968 godine. Naime, Bridgeforth je tada, nakon što su ga uhapsili jer je ukradenom kreditnom karticom u trgovini kupio odjeću i igračke vrijedne oko 40 KM, učestvovao u pucnjavi u San Franciscu. On je ispalio nekoliko metaka u policijski automobil te je u razmjeni vatre ranjen u nogu.

Međutim, uspio je pobjeći, a do 1969. živio u je u Africi. Da je ostao u SAD-u vjerojatno bi bio osuđen na doživotni zatvor jer je Kalifornija u to vrijeme imala vrlo oštre zakone.

Nakon povratka u SAD, gdje je živio pod imenom Cole Lee Jordan završio je fakultet te se zaposlio na Univerzitetu u Michiganu. Živio je u Ann Arboru gdje je upoznao i vjenčao se sa svojom sadašnjom suprugom Diane koja je jedina znala njegovu tajnu.

No, odlučio se predati. Prošle je sedmice dao ostavku na svoju funkciju na Univerzitetu te otišao u Redwood kako bi se predao policiji. Njegov advokat Paul Harris navodi da Bridgeforth želi da njegovi sinovi budu ponosni na njega danas, a ne na njega kakav je bio prije 40-ak godina, prenosi Jutarnji list.

Bridgeforth se predao i zbog činjenice da se punih 40 godina nije mogao javiti majci koju će ovako ponovo moći vidjeti.

Još uvijek nije poznato kakvu će kaznu Bridgeforth dobiti, mada stučnjaci mu predviđaju pet godina zatvora.

 

Informer.ba