BiH Udarno Vijesti

Predlažu ujedinjavanje avioprevoznika bivše Jugoslavije

Avioprevoznici s područja bivše Jugoslavije trebalo bi da se povežu i osnuju jednu regionalnu kompaniju, ukoliko žele da opstanu, izjavio je generalni sekretar Evropskog udruženja za vazdušni prevoz (AEA) Ulrih Šulte Štrathaus.

On je precizirao da misli na aviokompanije “Adria airways” iz Slovenije, “Koracia Airlines” iz Hrvatske, srpski “Jat airways”, bosanski “BH Airlines” i “Montenegro Ailines” iz Crne Gore.

To bi trebalo učiniti i zato što je u Evropskoj uniji registrovano previše aviokompanija – više od 500, rekao je Štrathaus, prenosi portal “Seebiz”.

“Činjenica je da je bivše zajedničko jugoslavensko avio-tržište sada fragmentirano, a pojedinačni prevoznici premali i neefikasni“, kazao je on.

Regionu je, prema njegovim riječima, potrebna kompanija koja bi pokrivala lokalne potrebe i djelovala globalno, povezujući se sa inostranstvom preko međunarodnih vazdušnih čvorišta.

Štrathaus je o tome nedavno razgovarao sa upravom kompanije “Adria Airways” koja je, kako je navedeno, uprkos strogim propisima EU dobila državnu pomoć u dokapitalizaciji od 50 miliona eura, dogovorila se sa bankama o refinansiranju duga, ali i dalje posluje s teškoćama.

On je naveo da su u sličnoj sitaciji i drugi regionalni avioprevoznici.

“Region je u teškoj krizi, pa tako Srbija za Jat nikako ne uspijeva da nađe investitora, ‘Kroacija Airlines’ i ‘Montenegro Airlines’ su u sve većim  problemima, a ‘BiH Airlines’ će bankrotirati kad ga prestane finansirati ‘Turkish Airlines'”, kazao je Štrathaus.

On je kazao da bi bilo fantastično kad bi “Adria airways”, koja ima znanje o regionalnim tržištima na Balkanu, bila domaćin regionalnog susreta o mogućnosti kombinovanja usluga regionalnih prevoznika.

“Ipak, mislim da se zbog političkih nesuglasica to nikad neće dogoditi“, dodao je Štrathaus.

 

Agencije/Informer.ba