Crna hronika Udarno Vijesti

Predložen pritvor za osam osoba osumnjičenih za ratni zločin u općini Hadžići

Tužilac Posebnog odjela za ratni zločin Tužilaštva BiH predložio je sudu određivanje pritvora za osam osoba osumnjičenih za ratni zločin u Općini Hadžići.

Pritvor je zatražen za Mustafu Đelilovića, rođenog 13. novembra 1955., Fadila Čovića, rođenog 17. augusta 1953., Mirsada Šabića, rođenog 19. augusta 1954., Nezira Kazića, rođenog 22. marta1960., Bećira Hujića, rođenog 29. jula 1957., Halida Čovića, rođenog 30. augusta 1953., Šerifa Mešanovića, rođenog 20. septembra 1957. i  Nermina Kalembera zvanog “Buba”, rođenog 10. oktobra 1969.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za navedene osobe, koje su osumnjičene da su počinile krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Osumnjičene su 22. novembra u ranim jutarnjim satima uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA.

Osumnjičeni su za ratne zločine počinjene nad osobama srpske i hrvatske nacionalnosti, a koje su bile protivpravno zatočene u logoru “Silos” u Tarčinu, te objektima za zatočenje u prostorijama Osnovne škole “9.maj” u Pazariću, kao i logoru u magacinima kasarne “Krupa” gdje su bile izložene nečovječnom postupanju, mučenju, namjernom nanošenju snažnog tjelesnog ili duševnog bola ili patnje, nanošenju velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta ili zdravlja, oduzimanju prava na pravično suđenje, kao i prisiljavanju na prinudni rad.

Tužilac je predložio određivanje mjere pritvora za prvih sedam osumnjičenih jer smatra da bi boravkom na slobodi mogli vršiti uticaj na svjedoke i zato jer se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju od 10 godina ili teža kazna.

“Zbog načina izvršenja krivičnog djela i posljedica toga, određivanje pritvora je neophodno zbog toga što bi puštanjem na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda”, smatra tužilac.

Za osumnjičenog Nermina Kalembera predloženo je određivanje mjere pritvora zbog bojazni da bi  boravkom na slobodi mogao vršiti uticaj na svjedoke, saučesnike ili pomagače.

Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog da, zbog navedenih razloga, osumnjičenima odredi mjeru pritvora u trajanju od 30 dana.

Odluku o pritvoru donijet će Sud BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

Fena/Informer.ba