BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Predrag Kurteš: Situacija u BiH se usložnjava

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Predrag Kurteš smatra da se ekonomska i politička situacija u BiH usložnjava i strahuje da to može da ima negativne implikacije po sigurnosnu situaciju.

Sigurnost građana dodatno remete ekscesi i krivična djela poput terorističkog napada na Ambasadu SAD, navijačkih nereda u Mostaru i Sarajevu, napada na predsjednika FBiH Živka Budimira i prijetnje novinaru Bakiru Hadžiomeroviću, navodi Kurteš u pismu Ministarstvu sigurnosti BiH, direktorima OSE Almiru Džuvi, Federalne uprave policije Draganu Lukaču i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Himzi Selimoviću, te svim kantonalnim ministrima i policijskim komesarim.

On u pismu upozorava na obavezu kompletnog sigurnosnog aparata u FBiH da je sigurnost građana obaveza i odgovornost policije, prenosi “Dnevni avaz”.

Zatražio je da saradnja policijskih agencija u FBiH i BiH bude podignuta na najviši mogući nivo, posebno u kontekstu blagovremene razmjene operativnih saznanja i planiranja aktivnosti koje bi u određenim situacijama trebalo da budu zajedničke.

 

Srna/Informer.ba