Politika Udarno Vijesti

Predsjednica Skupštine Srbije Đukić Dejanović: BiH i Srbija saveznici na putu ka EU

Delegacija Narodne skupštine Srbije, koju predvodi predsjednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović u posjeti je glavnom gradu BiH.

Delegacija Skupštine Srbije prvo se sastala sa članovima kolegija oba doma Parlamenta BiH.

Parlamentarna saradnja u jačanju ekonomskih i političkih odnosa između BiH i Srbije veoma je važna kaže predsjednica Narodne Skupštine Srbije, Slavica Đukić Dejanović.

Pored svih specifičnosti koje postoje između zemalja, predsjednica Skupštine Srbije naglasila je kako je evropski put nešto što je zajedničko za obje zemlje i da druge vrijednosti osim tih trenutno nema.

„Na tom putu ni Evropa, ni iko drugi, ne može uraditi naš deo posla, a to je svi oblici regionalne saradnje i negovanje vrednosti u regionu. Živeli smo u istoj državi, dobro se poznajemo i ocenili smo da ima mesta da istoričari ocenjuju prošlost, a mi moramo preuzeti odgovornost za sadašnjost i budućnost“, rekla je Đukić Dejanović.

Predsjednica Skupštine Srbije osvrnula se i na paralelne veze sa Republikom Srpskom i jasno poručila: „Svaki dokument koji postoji sa Republikom Srpskom stoji na raspolaganju i Federaciji BiH i mi zaista željno očekujemo da taj segment Dejtonskog sporazuma počnemo da primenjujemo, jer je u interesu jačanja Srbije i BiH.“

Predsjedavajući Doma naroda državnog Parlamenta Ognjen Tadić ocjenio je da je posjeta predsjednice Narodne skupštine Srbije u ovom kompleksnom periodu za BiH, zapravo podrška svim političkim faktorima i snagama u ovoj zemlji, koji žele da rješavaju probleme, a ne da ih stvaraju.

Neriješena pitanja između BiH i Srbije

Tadić je naglasio da su tokom sastanka dogovorili nastavak parlamentarne saradnje, ali i intenziviranje rada na rješavanju otvorenih pitanja između dvije zemlje, prije svega pitanje granica. Tadić kaže kako će ulaskom Hrvatske u Evropku uniju, BiH i Srbija morati razviti jaču saradnju.

„Narednih 10 ili 15 godina i Republika Srbija i BiH, kao dvije države koje se nalaze sa ove strane granice EU, će biti jedna drugoj, možda, za nekog po nuždi, za nekoga po volji, najbliži potencijalni saveznici i saradnici. Taj evropski put za koji smo se zajednički opredjelili, možemo prelaziti zajedno. Na taj način riješićemo i neke probleme koji jesu zajedniči za dobrobit građana u obje zemlje“, rekao je Tadić.

Ognjen Tadić je ponovio usaglašeni stvav kako BiH i dalje ne priznaje „samoproglašenje nezavisnoti Kosova“.

„BiH poštuje teritorijalni integritet i cjelovitost Republike Srbije, jednako kao što je i Srbija dala svoj doprinos, kao potpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma, uspostavljanju mira i održanju stabilnosti u ovoj zemlji“, naglasio je on.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Denis Bećirović smatra kako je posjeta delegacije Skupštine Srbije pozitivan potez koji nagoviještava bolju saradnju između BiH i Srbije.

Bećirović je naglasio kako je neophodno početi tražiti rješenja za sva otvorena pitanja koja postoje između dvije zemlje, prije svega misleći na pitanje granica.

„Ni 16 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, još uvijek nemamo potpisan sporazum o međudržavnoj granici. Mislim da također ima dosta neriješenih pitanja o sukcesiji. Trebamo se dogovoriti oko izgradnje hidroenergetskih objekata na rijeci Drini. Prisvajanje električne energije sa dvije hidroelektrane na Drini je još jedno od pitanja za koje trebamo naći rješenje. Tu je i problem devizne štednje i Invest banci u Beogradu“, smatra Bećirović.

Bećirović se na kraju osvrnuo i na paralelne i specijalne veze između Srbije i Republike Srpske, ističući kako niti jedna država Jugoistočne Evrope ne želi paralelne veze sa entitetima, već sa državom .

Delegacija Skupštine Srbije sastaće se sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, Nikolom Špirićem, te članovima Predsjedništva BiH.

RSE/Informer.ba