BiH Udarno Vijesti

Predsjednici na Jahorini uživali u zimskim čarima, piću i narodnjacima?

“Kako volim ovog Josipovića! Mnogo je dobar čovek”, rekao je predsjednik Srbije Boris Tadić oko dva sata u noći na subotu. Nisu mu smetali ni hladnoća niti snijeg što je zapadao dva metra oko hotela na Jahorini kraj Sarajeva, piše 24sata.hr. Ondje su dva predsjednika ostala zatočena nakon trilateralnog sastanka s članovima Predsjedništva BiH.

Razgovarali su o tome da se ratnim zločincima sudi u državi u kojoj prebivaju. Nakon što su večerali janjetinu, predsjednici su se opustili u obližnjem kafiću uz tamburice i bend koji je bio jako raštiman. Ivi to nije smetalo, kao ni to što su Tadiću pjevali srpske narodnjake.

– Izgledali su kao dvojica 20-godišnjaka na rođendanu. Bili su ozareni, nazdravljali su, obojica bez kravata, Tadić u trapericama. Tamburaši su im svirali za stolom, a Tadić je plaćao pjesme i plesao – prepričao je gost koji se zatekao u kafiću.

Ipak, kaže da nisu pretjerivali, pa su popili samo dvije čaše vina. Josipović je oko dva sata otišao u krevet, a Tadić je potom uzeo mikrofon i otpjevao pjesmu Harisa Džinovića “Kako mi nedostaješ”. Oko tri sata i on se umorio. Izjutra se Josipović počeo probijati džipom prema Zagrebu.

Na  skijalištu na Jahorini grudvao se samo Boris Tadić. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić probao je motorne sanke, a  predsjedniku Ivi Josipoviću nije bilo do zimskih radosti na -16 stepeni.

Josipovićev kabinet: Nije bio zarobljen

Nakon što je preživio noć na Jahorini koju je zahvatila neviđena mećava, predsjednik Ivo Josipović u subotu se sretno vratio u Zagreb. Iz njegovog Kabineta 24sata  saznaje da mu je grn morao krčiti put samo dok se spuštao s Jahorine kraj Sarajeva. Onda je nastavio put  kroz BiH sve do Bosanskog Broda.

Vozili su nešto sporije pa je put trajao dva – tri sata duže nego inače – rekli su iz njegova kabineta. Dodali su i da predsjednik nikad nije bio zatočen na Jahorini jer su i planirali da tamo noćiti. Jedino su morali otkazati put u Tuzlu i odgoditi ga za drugi put.

Josipović: Nisam nigdje video tolilko snijega

Hrvatski predednik Ivo Josipović je po povratku sa trilateralnog sastanka u BiH na svojoj Fejsbuk stranici napisao da nikada nije video toliko snijega kao što je to bilo prethodnog vikenda na Jahorini.

Ipak, ta količina snijega ga, kako je konstatovao, nije omela da se vrati kući.

Zbog snježnog vremena Josipović je, međuitm, morao da prekine posjetu BiH. Juče je, naime, bilo plalnirano da posjeti Tuzlu i održi javno predavanje “Hrvatska spoljna politika – kako biti dobar komšija”, ali je ona zbog nevremena odložena.

Inače, Josipović je razgovore sa članovima Predsjedništva BiH I predsjednikom Srbije Borisom Tadićem na Jahorini ocijenio uspješnim i dodao da se nada da je to bio korak naprijed u odnosima država.

 

Nezavisne/Informer.ba