Izdvojeno Svijet Udarno Vijesti

Barroso: Situacija je ozbiljna, posljedice bi se mogle osjetiti u svim dijelovima EU

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso upozorio je u srijedu, uoči samita čelnika 17 zemalja članica eurozone, da je situacija vrlo ozbiljna i da je na sastanku na vrhu potrebno pronaći rješenje za dužničku krizu u Grčkoj.

Niko ne bi trebao imati iluzija. Situacija je vrlo ozbiljna i traži odgovor, inače će se negativne posljedice osjetiti u svim dijelovima Evrope i šire“, rekao je Barroso uoči samita čelnika eurozone koji će se okupiti u četvrtak u Bruxellesu na izvanrednom samitu kako bi pokušali naći rješenje za grčku dužničku krizu i tako zaustavili širenje krize na druge članice s visokim dugovima poput Španije i Italije.

Situacija traži puni angažman svih na samitu i vjerujem da ćemo to imati”, rekao je Barroso na konferenciji za novinare.

Barroso je rekao da je minimum koji se očekuje sa sutrašnjeg samita “osigurati jasnoću” u pogledu mjera za osiguranje održivosti grčkih javnih financija”.

Čelnici EU-a već sedmicama pokušavaju naći rješenje za novi paket pomoći Grčkoj, pri čemu je jedna od najvećih prepreka inzistiranje njemačke kancelarke Angele Merkel da dio terete snose i privatni vjerovnici Grčke, banke, osiguravajuća društva i investicijski fondovi. S druge strane, Evropska središnja banka upozorava da bi takvo rješenje sa sobom nosi rizike destabilizacije cjelokupnog
europskog financijskog sistema.

Merkel je u utorak upozorila na opasnost prevelikih očekivanja od samita, ističući da se na jednom sastanku ne može dogovoriti čudesno rješenje dužničke krize. U srijedu popodne u Berlin odlazi francuski predsjednik Nicolas Sarkozy kako bi s njemačkom kancelarkom pokušao pronaći kompromis oko modela za pomoć Grčkoj.

Ko god želi preuzeti političku odgovornost vrlo dobro zna da u četvrtak neće biti nikakvih spektakularnih pomaka”, izjavila je Merkel u Hannoveru nakon susreta s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim. “U Evropi postoji snažna želja da se učini veliki, završni korak, po mogućnosti spektakularan kako bi se okončale špekulacije koje traju više od godinu dana. Čuju se izrazi poput restrukturiranja duga, evropskih obveznica, unije transfera i stječe se dojam da bi pitanje Grčke ili eura nakon toga bilo riješeno”, rekla je Merkel, dodajući da su potrebne “dodatne mjere, ne jedan veliki potez koji rješava sve probleme”. Treba riješiti korijene problema, smanjivanjem dugova i jačanjem konkurentnosti i to se može napraviti samo u nekoliko etapa“, rekla je Merkel, javila je Hina.

Barroso je poručio da čelnici eurozone trebaju sjesti za sto i reći “što mogu, što žele i što će učiniti, a ne što ne mogu i što neće učiniti”.

“Oni su rekli da će učiniti sve kako bi osigurali stabilnost eurozone. E sada je došlo vrijeme da ispune to obećanje. Postoji također i odgovornost Evropske središnje banke. Svi čimbenici će trebati preuzeti odgovornost da bi se postiglo rješenje”, rekao je Barroso.

Barroso je istaknuo da su zemlje članice međuovisne i da je u svačijem interesu da preuzme svoj dio odgovornosti, što vrijedi za one “koje trebaju smanjiti svoj deficit i dug, tako i za one koji od kojih se traži potpora i solidarnost”.

 

Fena/Informer.ba