Svijet Vijesti

Predsjednik Jemena Abdulah Saleh predao vlast svom zamjeniku

Predsjednik Jemena Ali Abdulah Saleh potpisao je danas, poslije skoro deset mjeseci antirežimskih protesta u toj zemlji, plan kojim prenosi vlast na svog zamjenika.

Arapski satelitski kanali prenijeli su snimke na kojima Saleh potpisuje prijedlog članica Savjeta za saradnju u Zalivu, o okončanju krize u zemlji koja traje već devet mjeseci.

Državna televizija Saudijske Arabije objavila je snimak nasmijanog Saleha kako sjedi pored saudijskog kralja Abdulaha i potpisuje četiri kopije prijedloga, a zatim kratko udara dlanom o dlan, javlja AP.

Plan predviđa prenos vlasti na Salehovog zamjenika Abeda Raboa Mansura Hadija u roku od 30 dana i održavanje prevremenih predsjedničkih izbora u roku od 90 dana od potpisivanja.

Plan, takođe, sadrži prijedlog o dvogodišnjem tranzicionom periodu i garantuje Salehu imunitet od izvođenja pred sud.

Poslije potpisivanja plana, Saleh je rekao da će u potpunosti sarađivati sa novom predloženom vladom nacionalnog jedinstva. On je govorio i o gubicima koje je zemlja pretrpjela tokom protesta, ali nije pomenuo da su demonstranti tražili njegovu ostavku.

Saleh je proteste nazvao “državnim udarom”, a bombardovanje njegove palate u kojem je bio teško ranjen “skandalom”.

Saleh je tri puta odbijao da potpiše ovu inicijativu, koju je načinilo šest članica Savjeta za saradnju u Zalivu, a koju je jemenska opozicija prihvatila u aprilu.

U nasilnom gušenju antirežimskih protesta u Jemenu, koji traju već 10 mjeseci, ubijeno je nekoliko stotina ljudi.

 

Srna/Informer.ba